'ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanı, Çin'e istihbarat sızdırdı'

ABD Başsavcılığı, Dışişleri Bakanlığı çalışanı Candace Marie Claiborne’i Çin istihbaratı adına çalışmakla suçladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanı Candace Marie Claiborne, ABD Başsavcılığı'nca, Çin istihbaratı adına çalışmakla suçlanıyor.

Pekin’e gizli bilgi sızdırdığı iddia edilen Claiborne’in, iş arkadaşının yardımıyla FBI’nın soruşturmasını engellemeye çalıştığı ve sorguda yalan söylediği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı çalışan Claiborne'in çok gizli bilgilere erişime sahip olduğu bildirilirken, Çin istihbaratından para ve hediye aldığı ileri sürüldü. ABD Başsavcı Yardımcısı Mary B. McCord, "Claiborne, görevini ve gizli diplomatik verilere erişimini kişisel çıkar için kullandı" diye açıkladı.

Sputnik'in haberine göre, göreve başladığı 1999 yılından bu yana en az 2 kez Çin istihbaratıyla temasa geçtiği ama bu konuda bilgi vermediği ifade edilen çalışanın, Çinliler tarafından son 5 yıl içerisinde Claiborne ve aile fertlerinin hesaplarına on binlerce dolar yatırdığı, iPhone ve dizüstü bilgisayar hediye ettiği, yurtdışı gezileri, restoran ziyaretlerini ve Çin moda okulundaki eğitimini finanse ettiği kaydedildi.

ÇİNLİLERLE İLİŞKİLERİNİ REDDETTİ

FBI'ın Çin'le olan temaslara ilgi duyduğunu öğrenen dışişleri çalışanının, e-postaları dahil tüm delilleri silmeye çalıştığı, sorguda da Çinlilerle bağlantıyı reddettiği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Claiborne'a yardım eden bir kişinin daha olduğu aktarılırken, kimliğinin henüz bilinmediği kaydedildi.

Suçlu bulunması durumunda 25 yıl hapis cezasına çarpıtılabilecek Claiborne, iddiaları reddediyor.