ABD destekli güçler Menbic'e operasyon başlattı: Türkiye de destekliyor

ABD'nin desteklediği Suriye Demokratik Kuvvetleri, Menbic cebi olarak bilinen bölgeye operasyon başlattı. YPG'nin yalnızca bölgeden IŞİD'i temizlemeye yardım edeceği, IŞİD'den sonra bölgeyi Arapların kontrol edeceği söyleniyor..

Dış Haberler

ABD destekli Suriye Demokratik Kuvvetleri'nin (QSD) Rakka'nın kuzeyine başlattığı operasyon sürerken, yeni bir operasyon da Halep'in kuzeyinde başlatıldı.

Reuters'in haberine göre, QSD güçleri Menbic cebi olarak bilinen ve Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kontrolünde bulunan bölgeye yöneldi.

Dün başlayan ve haftalarca sürebileceği söylenen operasyonun hedefi, IŞİD ile Türkiye arasında bağlantıyı kesmek.

Bir ABD'li yetkili, sayıca sınırlı ABD Özel Kuvvetleri askerinin de danışman olarak sahada yer alacağını söyledi. Yetkili, ABD'lilerin IŞİD'le savaşa doğrudan katılmayacağını kaydetti.

Operasyona ABD havadan, Türkiye'de topçularla karadan destek verecek.

Türkiye'nin operasyona, bölgedeki operasyonun çoğunlukla Arap kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmesi nedeniyle destek verdiği belirtiliyor.

ABD'li yetkilinin aktardığına göre, YPG yalnızca Menbic çevresindeki bölgenin IŞİD'den temizlenmesine yardım edecek. IŞİD gittikten sonra ise bölgeyi "istikrara ve güvene kavuşturma" işi Arap milislere verilecek.

Yetkili, "Menbic'i aldıktan sonra, anlaşmaya göre, YPG burada bulunmayacak. Böylece geleneksel Suriye Arap bölgelerini Suriyeli Araplar işgal edecek" dedi.

ABD'li askeri yetkili, Menbic cebinin IŞİD'den arındırılmasının, Rakka'daki IŞİD'in üzerinde de daha büyük baskıya neden olacağını söyledi.