ABD baskı yaptı, Türkiye Hamas liderini sınırdışı etti

Türkiye, İsrail ve ABD'nin uzun süredir rahatsız olduğu bir Hamas liderini sınırdışı etti. Bunun, "İncirlik Mutabakatı"nın koşullarından olduğu iddia ediliyor.

Dış Haberler

Bir süredir AKP hükümetinin ABD ve İsrail baskısına maruz kalmasına neden olan Hamas liderlerinden Salih Aruri'nin ülkeden çıkartıldığı öne sürülüyor.

Jerusalem Post'un Channel 10'dan aktardığına göre, Aruri'nin sınırdışı edilmesi, Türkiye'nin Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı Batı koalisyonuna girmesinin ön koşullarından biriydi.

Londra merkezli El Kuds el-Arabi gazetesine konuşan Hamaslı yetkililer, daha önce Aruri'ye Türkiye'den ayrılmasının söylendiği iddiasını yalanlamıştı.

Birkaç yıl önce İsrail'in esir takasında serbest bıraktığı Salih Aruri'nin, Batı Şeria'daki Hamas örgütünü yeniden kuran kişi olduğu öne sürülüyordu.

Filistin Yönetimi ve İsrail, Aruri'nin Filistin Yönetimi'ne karşı "darbe" hazırladığını iddia etmişti. Geçen sene MİT'in Aruri'yi, yine ABD baskısıyla, "İsrail karşıtı faaliyetini azalt" şeklinde uyardığı söylenmişti.

Geçen yaz İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının bahanesi olan 3 İsrailli gencin kaçırılarak öldürülmesi olayını da, Aruri'nin Türkiye'den üstlendiği ortaya çıkmıştı. 

Aruri'nin sınırdışı edilmesiyle birlikte, Türkiye-İsrail ilişkilerinde de yeni gelişmelerin olması bekleniyor.