2014 yılında Hindistan'da binlerce köylü intihar etti, sebebi gıda tekeli Monsanto

Hindistan'da resmi rakamlara göre 5 binin üzerinde çiftçi 2014 yılında intihar etti. Gerçek rakamların 10 binin üzerinde olduğu iddia edilirken, intiharların artışının nedeni olarak gıda tekeli Monsanto'nun GDO'lu tohumları gösteriliyor.

Dış Haberler

Hindistan Ulusal Suç Kayıt Bürosu köylülerin 2014 yılına ait intihar istatistiklerini yayımladı.

Resmi rakamlara göre geçen yıl, toplam 5 bin 650 köylü intihar etti. Bu, 15 saatte bir köylünün intihar etmesi demek.

Ancak Times of India'nın haberine göre gerçek rakamlar bunun en az iki katı. Gazeteye göre, hükümet istatistikleri yalnızca toprak sahibi olan köylüleri içeriyor. Bu rakamların içerisinde ücretli tarım emekçileri bulunmuyor. Tarım emekçilerinin de istatistiklere eklenmesi durumunda, intihar sayısı 12 bin 360 oluyor.

İntihar rakamları, parlamentoda tartışmalı bir toprak reformu oylamasından önce açıklandı. Yeni "reform", zoraki toprak ilhakını engelleyen mevcut düzenlemeleri kaldırmayı hedefliyor.

Son birkaç sene içinde özellikle köylüler arasındaki intihar oranlarının, ABD'li gıda tekeli Monsanto'nun GDO'lu pamuk tohumları nedeniyle arttığı öne sürülüyor. Köylüler yüksek fiyatlarla genetiği değiştirilmiş tohum satın alıyor. Terminatör gen nedeniyle tohumların her yıl satın alınması gerekiyor. Verim alamayan köylüler de yüksek borçlanma nedeniyle zor duruma düşüyor.