18. Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı Hanoi’de yapıldı

Dünya komünist ve işçi partileri toplantısı bu sene Vietnam'da yapıldı.

Dış Haberler

17.si geçen yıl İstanbul'da gerçekleşen toplantıda bir sonraki toplantının ev sahipliğini Vietnam Komünist Partisi üstlenmişti. Toplantı 28-30 Ekim tarihlerinde 48 ülke ve 58 partiden 108 delegenin katılımıyla Hanoi’de gerçekleştirildi.

Ayrıca toplantı sırasında Solidnet’in Çalışma Grubu iki toplantı yaptı ve karar önerilerini delegelere sunuldu.

Toplantıya şu anda geçen yüzyılda sosyalist devrimini yapan partilerin iktidarda olduğu ülkelerin delegeleri hazır bulundu: Vietnam KP, Çin KP, Küba KP, Laos Halkının Devrimci Partisi ve Kore İşçi Partisi. Türkiye’den Komünist Parti’nin katıldığı toplantının en genç partisi ise geçen sene Solidnet listesine İstanbul’daki 17. Toplantıda kabul edilen Avusturya Emek Partisi oldu.

Toplantının temel konusu 2016 Şubatında İstanbul’da yapılan Çalışma Grubu toplantısında “Kapitalist kriz ve emperyalist saldırganlık – Barış, işçiler ve halkın hakları ve sosyalizm için mücadelede komünist ve işçi partilerinin strateji ve taktikleri” olarak belirlenmişti. Her delege yaptığı konuşmada ağırlıklı olarak kendi ülkesinde yürüttüğü mücadeledeki strateji ve taktiklere değindi. Delegeler arasında ayrıca çok yoğun bir paylaşım olurken toplantıda başlıca şu kararlar alındı:

1-19. IMCWP’in önümüzdeki yıl Ekim Devrimi’nin 100. Yıl dönümü olması nedeniyle Rusya’da yapılmasına ve toplantı evsahipliğinin Rusya Federasyonu Komünist Partisi tarafından üstlenilmesine karar verildi.

2-Çalışma Grubu’nun bileşimi üzerine İstanbul toplantısında alınan kararlar doğrultusunda 19 ülke üye olarak seçildi. Ancak geçen sene alınan kararlarda grup bileşiminin üç yıl boyunca sabit kalması hedeflenirken bu seneki toplantıda bir değişikliğe gidilerek önümüzdeki yıl Çalışma Grubu’nun yeni katılımcılara açık olması kararlaştırıldı.

3-Toplantılarda bir yıl şimdi olduğu gibi partilerin bir tema etrafında bildirilerini sunması ve diğer yıl daha derinlikli olarak bir temanın tartışmaya açılmasına karar verildi.

4-Kazakistan KP’nin yasaklanmasından sonra faaliyetlerini durdurması üzerine şu anda aktif olan Kazakistan Sosyalist Hareketi Solidnet listesine kabul edildi.

Toplantının ikinci gününün akşamımda Vietnam Komünist Partisi genel sekreteri Nguyen Phu Trong delegeleri Vietnam KP Merkez Komite binasında kabul etti.

Çalışma Grubunun yeni bileşimi:

AKEL

Bohemya ve Moravya KP

Brezilya KP

Filistin KP

Güney Afrika KP

Hindistan KP

Hindistan KP (M)

İspanya KP

Komünist Parti, Türkiye,

Küba KP

Lübnan KP

Nepal KP (UML)

Portekiz KP

Rusya Komünist İşçi Partisi

Rusya Federasyonu KP

TUDEH

Ukrayna KP

Vietnam KP

Yunanistan KP