Zibari: PKK'ya karşı Barzani'yi muhatap alın

Hürriyet muhabirine konuşan Irak Genelkurmay Başkanı Babakir Zibari, Kuzey Irak bölgesel yönetiminin PKK ile mücadelede Türkiye ile işbirliği yapmak istediğini ama yıllardır muhatap alınmadığını söyledi. Zibari PKK'nın silah elde etmesinin bölge yönetiminin desteğinden değil, tersine bazı yerelliklerdeki otorite zayıflıklarından kaynaklandığını öne sürdü.

soL (HABER MERKEZİ) Geçen hafta Dışişleri Bakanlığı'ndan bir heyetin Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile yaptığı görüşmenin yankıları sürüyor. Hürriyet muhabiri Metehan Demir'e konuşan Irak Genelkurmay Başkanı Babakir Zibari, konu ile ilgili açıklamalar yaptı.

Barzani'ye yakın olduğu ve bu göreve Barzani'nin etkisi ile atandığı söylenen Kürt asıllı Genelkurmay Başkanı, Zibari, Türkiye'nin PKK'yı devre dışı bırakmak için Kürdistan yerel yönetimi ile olumlu ilişkiler geliştirmesi gerektiğini öne sürdü. "1992-1995-1997 olmak üzere Türkiye ile birlikte PKK'ya karşı savaşan Peşmerge birliklerinin başındaki isimlerden biriydim" diyen Zibari, Barzani'nin de başından beri PKK'ya karşı olduğunu ve PKK'nın ortadan kaldırılması için Türkiye ile işbirliği yapmak istediğini söyledi.

"Yeter ki Barzani'yi muhatap alın"
"Türkiye ısrarla Kuzey Irak'taki Kürdistan yerel yönetimini muhatap almıyor. Ama, bu kırılsa ve Kürdistan yerel yönetimine daha pozitif bakılsa bu sorunu birlikte tamamen ortadan kaldırırız" diyen Zibari, Barzani'nin muhatap alınması durumunda Türkiye'nin çoğu talebine olumlu yaklaşabileceğini, hatta Türkiye'de tartışılan "sınırın dağlık alandan düzlüğe kaydırılması" ve "tampon bölge oluşturulması" önerilerine bile sıcak bakabileceğini söyledi.

"PKK otorite zafiyetinden yararlanıyor"
PKK'nın silah temin etmesinde bölge yönetiminden şüphe duyulduğunun hatırlatılması üzerine ise Zibari, bu durumun yönetimlerin isteği doğrultusunda değil, tersine otoritenin istendiği kadar güçlü olmamasından kaynaklandığını öne sürdü.

Zibari, "şu an dünyada en rahat silah bulunan yerlerden biri Irak. PKK da Irak'taki diğer terör örgütleri gibi kolaylıkla silah temin edebiliyor. Türkiye Irak sınırında da kontrol edilmesi çok güç noktalar, yer yer otorite boşlukları var. Benim de başında bulunduğum Irak Ordusu kendi güvenlik endişelerine, daha çok ülke genelindeki saldırılara konsantre olmuş durumda. PKK tüm bu durumdan faydalanıyor" dedi. Zibari ayrıca PKK'nın Irak'ın hiç bir yerinde açık bürosu ve faaliyeti olmadığı, sadece otorite boşluğu olan yerlerde kampları olduğu konusunda garanti verebileceğini söyledi.

"Türkiye PKK'ya karşı siyasi adımlar atmalı"
Öte yandan Zibari, PKK probleminin askeri harekâtla yıllardır çözülemediğini, PKK'nın vurulan ağır darbeleri karşın yeniden toparlanmayı başardığını söyleyerek siyasi adımlar atılması tavsiyesinde bulundu. "Bunu tümgeneralliğinden beri tanıdığım Yaşar Büyükanıt'a da yüz yüze defalarca söyledim" diyen Zibari, "Türk devleti PKK'yı muhatap almadan dağdakilere bir af çıkarmalı. Bu aslında Öcalan 1999'da yakalandığında da yapılabilir ve örgüt çökertilebilirdi. Türkiye bu konuda statükodan vazgeçmiyor, bunu anlayamıyorum" şeklinde konuştu.