Zaman'dan Topbaş'a taktik desteği

Zaman gazetesi yazarı Bülent Korucu, İstanbul'da seçimi Kadir Topbaş'ın alacağından çok emin. Ama her ihtimale karşı, dünkü yazısında Topbaş'a "oy kaybettirecek" bazı konularda taktik verdi.

soL (HABER MERKEZİ) Zaman gazetesi yazarı Bülent Korucu, dünkü yazısında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a 29 Mart'taki yerel seçim propagandası için taktik verdi. Korucu, "İstanbul'daki yarışı kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor" dediği Topbaş'a, oy kaybettirecek altı "hata"yı sıralayarak akıl verdi.

Sokaklardaki heyecansızlığın seçimin çekişmesiz geçeceğinin işareti olduğunu ileri süren Korucu'ya göre, Topbaş'ın oy kaybetmesine yol açabilecek hatalar şunlar olabilir:

1) "Bazı kesimleri çantada keklik" görüp rehavete kapılmak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Davos çıkışından sonraki havanın iki ay sonraki seçimlere kadar sönmesi ihtimalini değerlendiren Korucu, bu durumda Topbaş'ın seçmenlerinde sandığa gitme motivasyonunun düşebileceği kanısında.

2) Topbaş'ın CHP adayı Kemal Kılıçdaroğlu etrafındaki tartışmalara "takılıp" onu seçimin öznesi haline getirmek.

3) Kılıçdaroğlu'na "İstanbul'da kaybolmak" yollu eleştiriler yöneltmek. Bunun Kılıçdaroğlu'nu seçmene sempatik göstermek ve özdeşleşme duygusu yaratmakla sonuçlanacağı konusunda uyaran Korucu, "eleştirilecek başka yönünü bulamadılar algısı da cabası" dedi. Korucu, "kaybolma bir latife olarak zikredilebilir, ana tema haline gelmemeli" tavsiyesinde bulundu.

4) Nurettin Sözen dönemini sözle hatırlatmak. Bunun yeni seçmen gençleri teğet geçtiğini söyleyen Korucu, bu propagandanın, Sözen dönemine ait fotoğraf ve görüntülerin kullanıldığı afiş ve reklamlarla desteklenmezse cılız kalacağını yazdı.

5) İlçelerdeki seçimi hafife almak. Korucu'ya göre sadece büyükşehir odaklı kampanya, ilçeleri ikinci planda bırakabilir. İlçe adaylarının performansının büyükşehir ve Türkiye geneli oy oranına yansıyacağına işaret eden Korucu, "Şehri birlikte yönetecek bir ekip oluşturuluyor havası bu sorunu ortadan kaldırabilir" kanısında.

6) Yazısına Kadir Topbaş'ın nasıl oy kaybedeceğini analiz etme sözüyle başlayan Korucu, son maddede doğrudan tavsiyede bulunarak, "Milletvekillerini biraz daha sahaya sürmek gerekiyor" dedi. AKP'ye vekillerden aktif yararlanacak iletişim stratejileri geliştirme tavsiyesinde bulunan Korucu, "Bunlardan seçilmiş bir ekip, Başkan'ın danışman kadrosu olarak çalışabilir" dedi.