Zaman’e solcuları sıraya girdi

Zaman gazetesi, referandumun kesinleşmesinin ardından solcuların evet oyu kullanması gerektiğini kanıtlamaya çalışıyor. Zaman’dan onaylı solcular da Zaman’ın bu çabasına destek veriyor.

Uzun süre önce referandum çalışmalarına başlayan Zaman gazetesi, Anayasa Mahkemesi’nin geçtiğimiz hafta açıkladığı “kısmi iptal” kararından sonra çalışmalarına daha da hız verdi. Anayasa değişiklik paketi ile ilgili referandumun 12 Eylül’de yapılacak olmasının kesinleşmesinin ardından Zaman gazetesi de daha net müdahalelerde bulunmaya başladı.

AKP’nin kendi ihtiyaçlarına dönük olarak hazırladığı ve 12 Eylül Anayasasına göre ciddi bir demokratikleşmenin söz konusu olmadığı değişiklik paketine soldan destek sağlamaya çalışan Zaman gazetesi, dün yayımladığı iki haberle bu çalışmalarına da hız verdi.

'12 Eylül, gerçek solcular için artık kutlama günü olacak' başlıklı haberde üç Zaman’e solcusundan görüş alan Zaman, değişiklik paketinin 12 Eylül Anayasası ile hesaplaşma anlamına geldiği izlenimi vermeye çalışıyor. “Demokrasi ve Barış Partisi Genel Başkanı ve aynı zamanda Türkiye İşçi Partisi üyesi Yılmaz Çamlıbel”, “Devrimci Demokratlar Grubu Üyesi Cemil Demircan” ve “Devrimci Demokratik Kültür Derneği'nin kurucusu Vildan Tanrıkulu”nun görüşlerine yer verilen haberde, referandumun, "Demokrasiye inananların darbecilerle hesaplaşma günü" olacağı iddia ediliyor. 12 Eylül’ün baskısını en çok yaşayan solcuların AKP’nin değişiklik paketine destek vermesi gerektiği savunuluyor.

“Birleşik Kominist Partisi kurucularından Atalay Ulusoy: Pakete 'hayır' diyenleri anlayamıyorum” başlığıyla verilen bir diğer haberde de benzer bir şekilde solun değişiklik paketini desteklemesi gerektiği savunuldu. Ancak haberin başlığında Birleşik Komünist Partisi’nin isminin yanlış yazılması ve görüş verenin isminin haberin bir yerinde “Atalay” bir diğer yerinde “Talat” olarak yazılması Zaman’ın konuya nasıl yaklaştığını da gösterdi.

Bir Zaman klasiği
Daha önce de bir çok konuda kendine yakın dernekleri öne çıkartan, sadece etiketler üzerinden kamuoyu oluşturmaya çalışan Zaman gazetesi için açıklama yapanların pek çoğunun kimliği önemli değil. Önemli olan tüm bir sol adına konuşabiliyormuş izlenimi vermesi. Zaman gazetesi buna benzer şeyleri Kürt sorunu ile ilgili tartışmalarda ve Alevi açılımı sırasında da yaptı. Hiçbir temsil gücü olmayan irili ufaklı bir kaç dernekten görüş alan zaman gazetesi, insanların Kürt açılımını ve Alevi açılımını desteklediği izlenimi yaratmaya çalışmıştı.

Sıraya giren solcular
Zaman gazetesi sık sık bu tür yöntemlere başvursa da zaman zaman toplumsal açıdan temsil ediciliği olan isimleri de sayfalarında ağırlıyor. Zaman gazetesinin, bu yönteminin bilinmesine karşın demokratik olduklarını kanıtlamaya çalışan bir çok solcu da verdiği röportaj ve demeçlerle Zaman’dan onaylı “solcu-demokrat” oluyor.

Zaman gazetesine ve diğer AKP yandaşı basın organlarına en çok demeç ve röportaj veren “solcu”, Ufuk Uras. Sık sık Zaman’a açıklamalarda bulunan Uras, özellikle Ergenekon sürecinde Zaman’ın elini bayağı rahatlattı. Roni Margulies, Baskın Oran, DSİP Başkanı Doğan Tarkan, Oral Çalışlar, Ferhat Kentel ile Mor ve Ötesi grubundan Kerem Kabadayı, gibi isimler de Ergenekon davasını desteklediklerini beyan ederek solun bu sürecin arkasında olduğu izlenimi yaratmaya çalışan Zaman’ın elini rahatlattılar.

(soL - Haber Merkezi)