‘Zam olacak diyemem, ama…’

Enerji Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz konusunda “fıkra gibi” açıklamalarda bulundu. Nükleer enerji üzerine de konuşan Yıldız, yargıyı takmamakta YÖK’ten geri kalmadı.

Günlerdir kamuouyunun gündeminde bulunan doğalgaz zammı konusunda “zam olmayacak” diyemeyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı açıklamalarla fıkra kahramanlarını çağrıştırdı.

Türk-Amerikan İş Konseyi’nin düzenlediği öğle yemeğinde konuşan Yıldız, doğalgaza “şu anda” bir zammın söz konusu olmadığını söyledi.

“Dün akşam zam yapılmadıysa, bugün zamsızdır”
Bir yandan doğalgaza yapılacak zammı gizlemeye çalışan, öte yandan da çelişkili bir açıklamada bulunmamaya gayret gösteren Yıldız’ın açıklamaları “fıkra gibi” nitelemesini hak etti.

Yıldız “Bugün 1 Aralık, yani dün akşam itibariyle eğer bir zam olsaydı, 1 Aralık’ta uygulamaya girmiş olacaktı. Bugün faturalarda herhangi bir değişiklik olmadığına göre, bu normal devam edecek demektir.” diyerek dinleyenleri şaşırttı.

Bir yandan da yoldaki zamları makul gösteren bir tarzda konuşan Yıldız, “2008 yılında yapılan zamların dün yapılmış gibi söylenmesi doğru değil. Hükümet yetkilileri açısından, bizler açısından zammın hiçbir cazibesi yoktur. O yüzden şu anda bir zam yok.” dedi.

“Kim takar Danıştay’ı...”
Konuşmasında nükleer santral inşaatı projelerine de değinen Bakan Yıldız, yargı kararlarını hiçe saymakta Yükseköğretim Kurulu’nu (YÖK) adeta solladı.

“Türkiye’ye nükleer enerji santralleri yapılması konusundaki kararlılığımız sürüyor” diyen Bakan Yıldız, Danıştay kararına rağmen Rusya Federasyonu’yla görüşmelerini sürdüğünü açıkladı.

Danıştay’a adeta rest çeken Yıldız, “Onlar [Rus şirketi] tabii ki bir teklif getirmek istiyorlar. Bizim değerlendirmelerimiz devam ediyor ama en önemlisi, Rusya veya başka bir ülke, bizim kararlılığımızın devam ediyor olması. Bununla alakalı herhangi bir yılgınlık gösterme niyetinde değiliz.” diye konuştu.

Bakan Yıldız, “Nükleerde hedef önce Akkuyu, sonra Sinop mu?” biçimindeki soruyaysa “İnşallah” yanıtını verdi.

Yandaş medyadan çarpıtma
İslamcı haber ajansı Cihan, Bakan Yıldız’ın ısrarla “zam yok” demekten kaçınmasına rağmen, Yıldız’ın “zam yok” garantisi verdiği izlenimini uyandıran bir habere imza attı. Cemaat gazetesi Zaman ise “Zam konusunda son noktayı koydu” başlığını kullanarak Cihan’ın çarpıtmasına ortak oldu.
(soL - Haber Merkezi)