Yurt gazetesinden çok önemli haber: Akçakale'yi Suriye Ordusu yapmadı!

Yurt gazetesinin Suriye'de konuştuğu yetkililer, ordunun Telabyad'a 10 km uzaklıkta olduğunu, Akçakale'deki saldırının Suriye ordusu tarafından gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyledi. Kanlı olayın bir provokasyon olduğuna dair şüpheler daha da güçlendi.

Yurt gazetesinden Merdan Yanardağ ile Ömer Ödemiş'in haberine göre, Suriye kaynaklarının verdiği bilgiler Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’ne düşen ve 5 yurttaşımızın yaşamını kaybetmesine yol açan havan atışının yapıldığı bölgede Suriye Ordusu askerlerinin bulunmadığını kesinleştirdi.

Bölgeye giden Türk gazetecilerin geçtikleri haberler ile çektikleri görüntü ve fotoğraflar Yurt Gazetesi'nin dün manşetinden verdiği haberi doğruladı.

Gazetemize açıklama yapan Suriye Savunma Bakanlığı yetkilileri de bölgede askeri birliklerinin bulunmadığı şeklindeki açıklamalarında ısrar etti.

Suriye Ordusu’nun Tel Abyad kasabasının 10 kilometre kadar dışında olduğunu ve bu bölgeyi abluka altında tutarak bombaladıklarını belirten Suriye Savunma Bakanlığı yetkilileri Yurt’a yaptıkları açıklamada şunları söylediler:

“Havanların menzili düşüktür. Bin beş yüz metre ila 3 kilometre arasında değişir. Akçakale’ye düşen merminin Ayn El İsa dışında bir bölgeden ateşlenmesi mümkün değildir. O bölgede ise Türkiye’nin desteklediği silahlı teröristler bulunuyorlar. Türkiye’ye düşen havan mermisi, orada bulunan gruplar tarafından atılmıştır. Suriye Ordusu ile hiçbir alakası yoktur.”

Türk askeri uzmanlar da Suriyeli yetkililerin görüşlerini doğruluyor. Görüştüğümüz ve adı bizde saklı olan uzmanlar, Akçakale’yi vuran havan mermisinin etkili menzilinin en çok 3 kilometre olduğunu belirterek, silahın (havan) Tel Abyad’a bağlı Ayn El İsa beldesinden (köyünden) ya da bu bölgeye çok yakın bir mevkiden ateşlenme olasılığının çok yüksek olduğunu belirtiyorlar.

Yurt’a dolaylı bilgi veren, Türkiye’nin savaşa girmesine karşı oldukları belirtilen hükümete çok yakın kaynaklar da bu bilgiyi doğruluyor. Adlarının açıklanmasını istemeyen ve bu konuda bizden güvence isteyen bu kaynaklar, “Akçakale bizim (hükümetin) verdiği silahla (havanla) vuruldu” diyorlar.

'Amaç Türkiye'yi savaşa çekmek'
Aynı bölgenin Suriye Ordusu tarafından da havadan ve karadan bombalandığını da belirten Suriyeli yetkililer, “ Bunlar (isyancılar) bizim halkımızı da acımasızca katlediyorlar. Sıkıştıkları ve hızla yenileceklerini anladıkları için Türkiye’yi çatışmalara çekmek istiyorlar” diye konuşuyorlar.

Suriye Ordusu’nun 17 aylık çatışma süresinde Türkiye sınırına yaklaşamamak için fiili bir tampon bölge oluşturduğu, terörist grupları bu bölgeye sıkıştırdıkları belirtiliyor. Suriye Savunma Bakanlığı yetkilileri şimdiye kadar bu konuda özen gösterildiğini ifade ediyor.

Havan mermisi NATO'nun
Suriye istihbarat kaynakları Suriye Ordusu’nun envanterinde havan silahı bulunduğunu, ancak Akçakale’de patlayan merminin NATO menşeli olduğunu belirtiyorlar. Hükümete çok yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgiler de Suriyeli yetkililerin verdiği bu bilgiyi doğruluyor.

AKP’ye çok yakın bir isim, “Akçakele’ye düşün top mermisi Suriye’ye ait değil” diyor. Silahlı isyancıların Suriye Ordusu’na karşı da aynı havan mermilerini kullandıklarını ve bu mermilerin NATO üyesi ülkelerce, bu arada Türkiye tarafından bu gruplara verildiğini söylüyorlar. Bu mermilerin özellikle Halep ve civarında gerçekleştirilen saldırılarda sıklıkla kullanıldığını ve Suriye Ordusu’nun yaptığı operasyonlarda çok sayıda havan mermisi ele geçirildiğinin altını çiziyorlar.

Türkiye muhalifleri bombaladı
Bu arada misilleme yapan Türkiye’nin gerçekte Suriye Ordusu’nu değil, muhalif grupların mevzilerini hedef aldığı belirtiliyor. Türkiye’nin misilleme amacıyla bombaladığı 7 hedefin ağırlıklı olarak silahlı terör gruplarına ait mevziler olduğu vurgulanarak aynı bölgelerin Suriye Ordusu tarafından da vurulduğu bildiriliyor.

Bu bölgelerde Özgür Suriye Ordusu ve diğer radikal İslamcı grupların on gündür etkinlik gösterdiklerine dikkat çekilerek, Suriye askerlerinin o bölgenin yaklaşık 10 kilometre kadar dışında mevzilendiğinin altı çiziliyor. Türkiye’nin açtığı top ateşi ile vurduğu bölgede tek bir Suriye askerinin bulunmadığını belirten Suriyeli yetkililer, “Türkiye’ye karşılık verme gibi bir niyetlerinin olmadığını da” vurguluyorlar.

Suriyeli teröristlerin favorisi havan
Kanada merkezli Global Research Televizyonu’ndan Gazeteci Tony Cartalucci, Akaçakale’ye düşen havan mermisinin Suriyeli teröristler tarafından ateşlenmiş olabileceğini belirtti. Suriyeli isyancıların elinde her türden havan olduğunu ifade ederek bunu kanıtlayan bir fotoğrafı da paylaşan Cartalucci, “Akçakale’ye düşen bombanın teröristler tarafından atılmış olma olasılığı yüksek çünkü teröristler, Türkiye ve NATO, Akçakale patlamasını bir ilk saldırı olarak göstererek Suriye’ye askeri müdahalenin önünü açmaya çalışıyor” açıklamasında bulundu.

Türkiye 'vekil devlet'
Global Research, Türkiye’yi Batı’nın vekil (proxy) devleti olarak niteledi ve bu ülkelerin Suriye’yi bölgesel bir çatışmaya çekmeyi hedeflediğini söyledi. Jeopolitik uzmanı Patrick Henningsen ise Türkiye’nin Akçakale patlamasının ardından Suriye’ye yaptığı top atışlarıyla isyancılar için güvenli bölge sağladığını ifade etti. Milliyet Gazetesi de, Türkiye ve Suriye arasında aslında fiili olarak var olan tampon bölgenin, bu atışların ardından 19 km derinliğe ulaşmış olduğunu söyledi.

ABD’nin 2004 seçimlerinde başkan adayı olan deneyimli siyasetçi Bill Van Auken ise Türkiye-Suriye sınır çatışmasının Halep’te meydana gelen ve çoğu sivil 50 kişinin ölümüne sebep olan bombalı saldırıyla aynı günde meydana gelmesine dikkat çekerek Akçakale patlamasının ardında Suriyeli teröristlerin olabileceğini ifade etti.

'Türk esirleri serbest bırakmayı düşünüyorduk'
Suriyeli yetkililer Akçakale olayı yaşanmadan önce Türk esirleri serbest bırakmayı ve Türkiye’den gelen teröristlere ait cesetleri teslim etmeyi planladıklarını belirtti. Yetkililer, Türkiye halkı ile hiçbir sorunlarının olmadığının ısrarla vurgulayarak, “Biz Suriye halkına karşı savaşmak için ülkemize gelen ve öldürülen teröristlerin cesetlerini ve yakalanan esirleri vermeyi ve Türkiye’yi bu konuda sınırlarına sahip çıkması konusunda uyarmayı planlıyorduk bu sorundan sonra ne olur bilemiyoruz” açıklamasında bulundular.

Halep'te 4 Türk vatandaşı da öldürüldü
Öte yandan Press TV'nin haberine göre, Suriye ordusunun Halep'te düzenlediği operasyonda çok sayıda muhalif öldürülürken, bunlardan dördünün Türk vatandaşı olduğu iddia edildi.

(soL - Haber Merkerzi)