Yunan bakandan Erdoğan’a övgü

Yunanistan Dışişleri Bakanı Erdoğan’ı cesaretinden dolayı övdü. Ancak Erdoğan’ın övgüye mazhar olan cesareti Davos fatihi hikayesinden biraz daha farklı.

soL (DIŞ HABERLER) Başbakan R. T. Erdoğan'ın hafta içinde mayınlı arazilerin İsrailli şirketler tarafından temizlenmesine karşı çıkılması üzerine başlayan tartışmalara karşılık olarak "Farklı etnik kimlikte olanlar ülkemizden kovuldu. Bu aslında faşizan bir yaklaşımın neticesiydi" demişti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni de Erdoğan'nın azınlıklarla ilgili bu açıklamasının 'Yunanistan tarafından memnuniyetle karşılanan cesur açıklamalar olduğunu' belirtti. Adesmeftos gazetesine verdiği demeçte 'Avrupa ailesine katılmayı isteyen tüm ülkeler için azınlıklara saygının önemli bir ön koşul olduğunu' ifade eden Bakoyanni, "Yunanistan'ın, Türkiye'nin Avrupa'ya uyumunun istikrarlı destekçisi olarak, Türkiye'nin içe ve dışa yönelik tavırlarının Avrupa değerlerine ve kurallarına aşamalı olarak uyum yoluna bağlılığının işareti olan bu çeşit açıklamaları memnunlukla karşıladığı malumdur" dedi.

Bakoyanni Türkiye'nin AB yolunda attığı adımların bu anlamda sözlerden daha güçlü gösterge olacağını da belirtirken "Türkiye'nin AB perspektifi, sürekli olarak yaptığı uygulamalar izlenip değerlendirilmektedir" dedi.

Erdoğan Ermeniler için de bir yorum getirmişti
Bakoyanni'nin Erdoğan'ın azınlıklarla ilgili sözlerini cesurca bulması iyi karşılanırken, Bakoyanni'nin Erdoğan'nın Ermenilerle ilgili açıklamalarını göz ardı etmesi dikkat çekti. Erdoğan Gdansk Üniversitesi'nde katıldığı konferansta, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine dair yaptığı değerlendirmede Türkiye'de bulunan 40 bin kaçak Ermeni'yi gerekirse geri yollayacaklarını da söylemişti.

Ancak hem Yunan basını hem de Yunan dışişleri bakanı Erdoğan'nın sadece bu sözlerini dikkate alarak 'Başbakan Erdoğan'dan tarihi bir özeleştiri' nitelemesinin kullanarak manşete taşıdı.