Yolsuzluğu protesto edenler 343 TL ödeyecek

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrasında yapılan protestolarda eylemcilere emniyette gördükleri kötü muamelenin yanı sıra para cezası yağarken, çok sayıda gazeteci de yaralandı.

(soL - Haber Merkezi) Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi’nden yapılan açıklamada da Taksim’de zor şartlar altında görev yapan en az 9 medya emekçisinin polis şiddeti sonucu yaralandığı, gazetecilerin fişlendiği ve engellendiği belirtildi.

Açıklamaya göre Aydınlık gazetesi muhabiri Yusuf Durdu Emre, canlı yayında haber aktardığı sırada darp edilerek ve ters kelepçe takılarak gözaltına alındı. Makinelerine el konulan muhabir, gecenin ilerleyen saatlerinde serbest bırakıldı.

Polis, CHP binası yakınlarında görev yapan Seç Haber sitesi haber müdürü Şafak İnan’ı gözaltına almaya kalkıştı. Elleri kelepçelenen İnan, gözaltı otobüsüne bindirilerek alıkonuldu. Gazeteci olduğunu belirterek tepki gösteren İnan, serbest bırakıldı.

Radikal gazetesi muhabiri Elif İnce ve Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Yıldız Tar kalçasından, CNN International muhabiri Mohammet Jamhoom yüzünden, CNN Int kameramanı ve serbest muhabir Berna Şahin bacağından plastik mermi ile yaralandı.

Polis, tartıştığı IMC muhabiri Michelle Demishevich’in boğazını sıktı, “Öldüreceğim seni” diyerek muhabiri tehdit etti. ETHA muhabiri İsminaz Ergün, bir meslektaşıyla birlikte fotoğraf çekerken TOMA tarafından hedef alındı. Tazyikli su ile yere savrulan ve yaralanan muhabirlerin fotoğraf makineleri kullanılamaz hale geldi. Vice News UK fotomuhabiri Deniz Agah polis tarafından tekmelendi. Serbest gazeteci Savash Porgham, polis tarafından coplandı. Polis muhabirlerinin Taksim’de görev yapan gazetecileri, resimlerini çekerek fişlediği de öne sürüldü.

Protestoculara gözaltında kötü muamele, Eskişehir'de para cezası
Taksim’de toplanmak isteyen gruplara polisin sert müdahalesi sırasında gözaltına alınan 37 kişi ise, gece 5-6 saat boyunca aç ve susuz bir şekilde polis otobüsünde tutuldu, tuvalete gitmelerine dahi izin verilmedi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen 37 kişi dün akşam saatlerinde Emniyet’teki işlemlerin ardından serbest bırakıldı. Gözaltılar ile ilgili açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Taksim’de gözaltına alınanlar 5-6 saat aç, susuz, tuvaletsiz bir şekilde otobüste bekletilerek eziyet görmüşler. Gözaltına alınanlardan 2 kişi basın mensuplarıdır. Gözlük kullanmak zorunda olanlara kendilerine zarar verebilirler diye gözlükleri verilmiyor. Gözaltındakiler insanlık onuruyla bağdaşmayacak bir muamele ve eziyet görüyorlar” dedi.

Eskişehir’de protestolara katılan 80 kişiye ise, caddeyi trafiğe kapatarak basın açıklaması yapmaları sebep gösterilerek, Karayolları Trafik Kanunu’na muhalefet suçundan 343 lira para cezası kesildi.