Yeni sömürge valisi geliyor

ABD'nin yeni Türkiye Büyükelçisi James Jeffrey bugün Türkiye'ye geliyor. Uzmanlığı İran ve Irak olan Jeffrey'nin Türkiye'ye bu uzmanlıklarını kullanması için gönderildiği düşünülüyor.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'nin yeni Türkiye Büyükelçisi James Jeffrey bugün Türkiye'ye geliyor. Esenboğa Havaalanı'na iner inmez ilk beyanatlarını vermesi beklenen Jeffrey, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e güven mektubunu sunduktan sonra, görevi eski ABD Büyükelçisi Ross Wilson'dan devralacak.

James Jeffrey, Türkiye Büyükelçisi olarak atanmadan önce ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığı görevindeydi. Özellikle İran ve Irak konusunda Condoleezza Rice'a danışmanlık yaparak aktif rol oynayan Jeffrey, Türkiye'ye yönelik birçok açıklamanın seslendiricisi olarak biliniyor.

İran ve Suriye düşmanı
Jeffrey, ABD Dışişleri'nde Yakın Doğu masasında çalışıyordu. Burada 2006'da kurulan İran-Suriye Politika ve Operasyonlar Grubu'nun (ISOG) yönetim kurulunda yer alan Jeffrey, bu grupla birlikte "Suriye ve İran'ı istikrarsızlaştırmak ve rejim değişikliğine yardımcı olmak" amacıyla hareket ediyordu. Bu komitenin görevleri arasında "İran'ın kredi alımının ve bankalara ulaşımının engellenmesi, komşularına askeri teçhizat satılması ve İran ile Suriye rejimlerine karşı tüm güçlere yardım edilmesine yönelik eylemleri koordine etmek" bulunuyordu.

James Jeffrey'nin İran konusunda neler düşündüğü, yaptığı açıklamalarla kendini ele veriyor. Jeffrey, İran'a karşı Türkiye'nin desteğini istediği konuşmasında, "İran'da rejim değişikliği arayışında değiliz, istediğimiz davranış değişikliği" demişti. Ortadoğu sorunları içinde İran'ın "liste başı" olduğunu belirten Jeffrey, İran'ın nükleer programı dışındaki sorunlarını, "terörizme destek vermesi, özellikle Hamas ve Hizbullah'a desteği, Irak'ta istikrarı bozma çabaları, Körfez ülkelerine karşı tutumu, İsrail'in varlığını reddetmesi, Ortadoğu barış sürecine köstek olması, kendi ülkesindeki insan hakları ihlalleri" olarak sıralıyordu. Türkiye'nin yaptırımlar uygulamasını isteyen Jeffrey, İran'ın büyüyen askeri tehdidine karşı destek bekliyordu.

Ekselansları uzun zamandır gündemimizde
İyi derecede Türkçe bildiği ve daha önce Türkiye'de bir kez görev yaptığı sürekli vurgulanan Jeffrey, Türkiye ile zaten yıllardır çeşitli düzeylerde "ilgileniyor".

Hatice Aydoğdu ve Nurhan Yönezer'in yazdığı "Krizin Sözlü Tarihi, Kasım 2000- Şubat 2001 Ekonomik Krizin Tanıkları Anlatıyor" kitapta adı geçen James Jeffrey, yine ABD-Türkiye ilişkilerinde kilit rol oynuyor. Kitaba göre Şevket Bülent Yahnici ve ABD Büyükelçiliği Başmüsteşarı James Jeffrey arasında yapılan bir görüşmede, Jeffrey, IMF'nin taleplerinin yerine getirilmesini istiyor. Yahnici'nin karşı çıkması üzerine, "IMF, Amerikan halkının paralarını kullanan bir kuruluştur. Biz Amerikan halkının vergilerinin nereye harcandığını kontrol etmek durumundayız. Amerika'nın buradaki temsilcileri olarak, Amerikan halkının paralarının nasıl harcandığından sorumluyuz" cevabını veren Jeffrey'nin sözleri, Türkiye'nin ABD'ye bağımlılığının görünenden çok daha derinde olduğunu gösteriyor.