YAŞ kararları açıklandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Yüksek Askeri Şura kararları yayınlandı. YAŞ kararlarına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni Genelkurmay Başkanı beklendiği gibi Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 1-4 Ağustos tarihlerinde toplanan Yüksek Askeri Şura'da, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumları karara bağlandı.

Bu göre, 30 Ağustos 2008 tarihinden geçerli olmak üzere, 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. 46 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.

Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Genelkurmay Başkanı olacak. Orgeneral Başbuğ, 4 yıl olan Genelkurmay Başkanlığı görevini yaş haddi nedeniyle 2 yıl yürütecek.

Şura çalışmaları dışında yapılan atamalarla Orgeneral Başbuğ'dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner atandı. Koşaner'in 2010 yılında Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da emekliye ayrılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman'ın yerine atandı. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız da Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Necdet Özel ise Iğsız'ın yerine 2. Ordu Komutanlığı'na getirildi.

Orgeneralliğe yükselen 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Aslan Güner Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'na atanırken Ege Ordusu Komutanı da Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu oldu.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ise görevlerini birer yıl daha sürdürecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 2020'li yıllarının komuta kademesi de bugünden belli oldu. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan Genelkurmay Başkanlığı'nı devralmasının ardından gözler sonraki yıllara çevrildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki teamüllere uyulması durumunda, Orgeneral Başbuğ'dan da görevi Orgeneral Işık Koşaner, Org. Koşaner'den de bu yıl 2. Ordu Komutanlığı'na getirilen Orgeneral Necdet Özel bayrağı devralacak.

YAŞ'ta sürpriz olarak değerlendirilen tek şey ise görüşülen personelden hiç kimsenin görevden alınmaması oldu. Bu yıl disiplinsizlik veya ahlaki durumu nedeniyle TSK'dan ihraç olmadı.