Yargıçlar Sendikası'ndan suç duyurusu

Yargıçlar Sendikası, Ankara Valisi Alaattin Yüksel ve Ankaral İl Emniyet Müdürü Kadir Ay ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yargıçlar Sendikası Ankara'da yaşanan polis terörüne karşı Ankara Valisi Alaattin Yüksel ve Ankaral İl Emniyet Müdürü Kadir Ay ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Daha önce de İstanbul'da yaşanan olaylar nedeniyle İstanbul Valisi, İstanbul Emniyet Müdürü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıçlar Sendikası tarafından yayınlanan açıklamada, "Hukuka aykırı emri verenler için, halka saldırı niteliğindeki bu müdahaleler suç oluşturduğu gibi, bu durumun hukuksuz emri yerine getirenleri, gaz kapsüllerini mermi olarak kullananları da sorumluluktan kurtarmayacağı bilinmelidir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

"Yargıçlar Sendikası olarak

Halkın Anayasa ile güvence altına alınan haklarına karşı yapılan bu haksız, hukuksuz, orantısız, saldırı niteliğindeki polisiye eylemler sonucunda ortaya çıkan görevde yetkiyi kötüye kullanma, yaralama, kişi özgürlüğünü ihlal ve soruşturma sırasında ortaya çıkacak diğer suçların cezasız kalmaması için, Ankara Valisi Alaattin Yüksel ve Ankaral İl Emniyet Müdürü Kadir Ay hakkında, ayrıca soruşturma sırasında sorumluluğu ortaya çıkacak diğer kamu görevlileri hakkında,

Yine bu hukuk dışı sürecin başlatılıp sürdürülmesi konusundaki sosyal medyada yer alan beyan ve eylemleri de gözetildiğinde, anılan kişilerin eylemlerine iştirak eden, kişilerin hak kullanımının kısıtlanması konusunda iradesini açıkça ortaya koyan, trafik düzenlemesi ve benzeri konularda halkın bu haklarını kullanabilmeleri yolunda gerekli kararları almaktan uzak durarak, kışkırtıcı hareketlerde de bulunarak, görevde yetkiyi kötüye kullanma, yaralama, kişi özgürlüğünü ihlal ve soruşturma sırasında ortaya çıkacak diğer suçlarının cezasız kalmaması için, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek hakkında,

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına 03.6.013 tarihinde suç duyurusunda bulunduğumuzu belirtiyor,

Anayasa hükümleri gözetildiğinde, yaptıkları açıklamaların aksine polis üzerinde kanun dışı emirlerini uygulatan ve gaz fişeği atılmasını durdurmayan hükümetin, bu bağlamda da Başbakan’ın, İçişleri Bakanı’nın demokratik hukuk devleti kuralları çerçevesinde hukuki, cezai ve siyasi sorumluluğunun da söz konusu olduğunu ifade ediyoruz."

(soL-Haber Merkezi)