"Yargı ideolojik"

Başbakan Erdoğan da İtalya Başbakanı Berlusconi de yargıyı "ideolojik" olmakla suçladı. İki başbakanın farklı konularla ilgili de olsa aynı gün aynı sözleri söylemesi dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan, Danıştay'ın, üniversiteye giriş sınavında katsayı uygulamasının kaldırılması yönündeki kararın yürütmesini durdurmasıyla ilgili olarak ''Bu karar tamamıyla ideolojik bir karardır. Dolayısıyla böyle bir ideolojik kararı anlamakta zorlanıyoruz. Bunun kabul edilir hiçbir yanı yok'' dedi.

Erdoğan, konuyla ilgili YÖK'ün ve ilgili kişilerin gerekli açıklamaları yaptığını söylerken Danıştay'ın da kendi içinde ne denli çelişkili olduğunu gösterdiğini iddia etti.

''Bu konuda yetkili mercinin YÖK olduğunu söyleyen Danıştayın, aynı yıl içerisinde tamamen o aldığı kararı nakseden bir karar alması hiçbir şeyle izah edilemez" diyen Başbakan, "Yargı organıdır, kararını almıştır ama inanıyorum ki muhatabı olan YÖK de bununla ilgili itirazını yapacaktır, tavrını belirleyecektir. Biz de bu ülkede mağdurların haklarını arama noktasında olan bir iktidar olarak, bir siyasi iktidar olarak, yargı karşısında yapılması gerekenleri aramızda bayramdan sonra değerlendireceğiz.'' şeklinde konuştu.

Başbakan'ın iktidar olarak yargı karşısında yapılması gerekenleri yapacağından bahsetmesi sebebiyle AKP-yargı kutuplaşmasının önümüzdeki günlerde yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.

Üniversiteye giriş sınavında katsayı uygulamasının kaldırılması, öğrencileri İmam Hatip Liseleri'ne teşvik edecek, bu liselerden mezun olanların tercih sınırlamasına ve puan kesintisine tabi tutulmadan üniversitelerin tüm bölümlerine yerleşmelerini sağlayacaktı. Katsayının kaldırılması bu denli "ideolojik"ken Erdoğan'ın katsayının kaldırılmasına ilişkin yürütmeyi durduran yargıyı "ideolojik" olmakla suçlaması bir hayli ilginç.

"Mahkeme kararı ideolojik"

İtalya'da hakkında açılan davalardan dolayı rahatsız olan Başbakan Silvio Berlusconi, dün gece başbakanlıkta yaptığı konuşmada Başbakan Erdoğan gibi, yargıyı "ideolojik" olmakla suçladı. Berlusconi, "Hükümeti devirmek isteyen yargıçlar var. Sivil savaşın eşiğine doğru gidiyoruz. Beni devirerek, halkın iradesini tersine çevirme peşindeler" dedi.

Milano Mahkemesi bugün yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan Berlusconi'ye açılan dava ile ilgili açıklama yaptı. Mahkeme, Mills davasına ilişkin duruşma tarihinin 4 Aralık 2009 olarak açıklandı.

Berlusconi'nin rüşvet vererek tanık konumundaki Avukat David Mills'in ifadesini değiştirmekle itham edildiği dava, 2008 yılında çıkarılan dokunulmazlık yasası nedeniyle askıya alınmıştı. Ancak Milano Mahkemesi bugün, dokunulmazlık yasasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptali sebebiyle, 4 Aralık'tan itibaren davanın tekrar ele alınacağını duyurdu.

Berlusconi, İngiliz avukat Mills'in rüşvet karşılığında ifade değiştirme nedeniyle 4,5 yıl hapis cezası aldığı dava çerçevesinde kendisine yöneltilen suçlamaları reddediyor.

Mahkeme kararına tepki gösteren Berlusconi 4 Aralık'taki duruşmaya katılmayacak. Berlusconi'nin avukatları, aynı tarihte Roma'da Bakanlar Kurulu toplantısı olduğunu belirterek, Milano Mahkemesi'ne mazeret bildiriminde bulunacaklarını ve Başbakanın duruşmaya katılmasının mümkün olmayacağını açıkladı.

Öte yandan merkez sağ koalisyon, Berlusconi'yi "davalardan kurtarmaya" çalışıyor. Hükümet, İtalya'da davaların en geç altı yıl içinde karara bağlanmasını zorunlu hale getirmeyi öngören bir yasa tasarısı hazırlayarak Berlusconi hakkındaki eski davaların bir bölümünün otomatik olarak son bulmasını hedefliyor. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen dokunulmazlık yasasının, gerekli anayasal değişiklikler yapıldıktan sonra yeniden yürürlüğe sokulması gündemde.

İtalya Başbakanı'nı yargılayanlar "ideolojik" olmakla suçlanırken "Berlusconi'yi kurtarma yasaları"nın "ideolojik" olup olmadığı söz konusu edilmiyor.

(soL - Haber Merkezi)