Washington Post: ABD, ordu güçlü olsun istiyor

ABD'de yayınlanan Washington Post gazetesi, Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendirirken, “ABD, Türkiye’nin, demokratikleşme reformlarına devam etmesini istiyor ancak, aynı zamanda ordunun bölgede güçlü, güvenilir bir müttefik olmayı sürdürmesini de istiyor” diye yazdı.

Washington Post gazetesinde yer alan Türkiye analizi ile orduya göz kırpıldı. “Gözaltılar, Washington’un büyük ölçüde dayandığı orduda derin bir moral bozukluğuna yol açtı ve sarstı” diyen Washington Post, “ABD, Türkiye’nin demokratikleşme reformlarına devam etmesini istiyor ancak, aynı zamanda ordunun bölgede güçlü, güvenilir bir müttefik olmayı sürdürmesini de istiyor” yorumunu yaptı.

Janine Zacharia imzasıyla yayımlanan, “Türkiye’de ordunun laik demokrasi üzerindeki etkisi azalıyor” başlıklı haber analizde son dönemde “yolsuzluk iddiaları ve skandal nedeniyle yara alan” ordunun otoritesinin giderek azaldığı görüşüne yer verildi.

Ergenekon soruşturmasın da dikkat çeken gazete, “Gözaltılar, Washington’un büyük ölçüde dayandığı orduda derin bir moral bozukluğuna yol açtı ve sarstı” diye yazdı.

Gazete, “ABD, Türkiye’nin demokratik reformlarına deva etmesini istiyor ancak aynı zamanda ordunun, bölgede güçlü ve güvenilir bir müttefik olmayı sürdürmesini de istiyor” diye ekledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, askeri yargıyı da kapsayan Anayasa değişikliklerin onaylanması için çaba gösterdiğini belirten gazete, haber analizinde Türk ordusunun “Net bir biçimde sivil liderlerin kontrolünün altında olmadığı” iddiasına yer verdi. Zacharia bu iddiasını desteklemek üzere, Taraf gazetesinin Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar’ın “Türk Genelkurmay Başkanı kendisini savunma bakanının emrinde addetmiyor. Kendisini başbakanın emrinde de addetmiyor” değerlendirmesine başvurdu.

Ergenekon ile Balyoz'u karıştırdı
Ergenekon soruşturması için “Çıldırtacak kadar karmaşık ve kaos yaratmak amacıyla camilerin ordu tarafından havaya uçurulması için ucuz roman komploları ile dolu” diyen gazetenin Ergenekon suruşturması ile Balyoz soruşturmasını birbirine karıştırdığı görüldü. Camilerin ordu tarafından bombalanacağı iddiası "Balyoz darbe planının" bir parçası olarak ortaya atılmıştı.

“Birçok kişi için Ergenekon soruşturmasının en şaşırtıcı yönünün tartışılması ve askerlerce bertaraf edilememesidir” yorumunu yapan gazete, şu değerlendirmesine de yer verdi:

“Yine, askerlerin, dinin, ülkenin laik niteliğini bozmaması için mertçe koruma sağladığına inanan birçok taraftarı var. Burada birçok kişi de, Erdoğan’ın, Türkiye’yi İslamcı bir devlete dönüştürmek istediği kuşkusunu taşıyor.”

Washington Post, “Erdoğan’ın en büyük siyasi sorununun, belki geleneksel elidi, laik özgürlüklerini ortadan kaldırmayacağı yönünde ikna edememesidir" diye yazdı. Gazete, önde gelen eleştirmenlerden emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk de, Türkiye’nin laikliğini koruyacak kararları vereceği konusunda Erdoğan’a güvenmediğini söyledi” diyerek bu kuşkulara örnek verdi.