Velilerden eğitime kırık not

Yeni eğitim dönemi başlarken, yapılan bir anket, velilerin eğitim sistemine güvenmediğini ortaya koyuyor. Ankete göre veliler, bir yandan çocuklarını özel okula göndermek isterken bir yandan da eğitimin pahalı hale gelmesinden yakınıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Velilerin tercihleri ve eğitim sistemine bakışları konulu yeni bir anket, artık devlet okullarına güvenilmediğini gösterdi. Katılan velilerin yüzde 70.42'si, çocuklarının eğitimi için özel okulları tercih edeceğini söylerken, devlet okullarını tercih edenler yüzde 10.15'te kaldı.

Anket, tümüyle paralı eğitime geçişin altyapısını oluşturan özel okulların, veliler için cezbedici olduklarını ortaya koydu. Arkalarındaki devlet desteği, istedikleri kararları aldırabilme güçleri, sermaye yapılarının her türlü donanımı sunmaya yeterliliği ve devlet okullarından öğretmenleri bünyelerine katabilmeleriyle özel okullar önemli bir avantaja sahip.

Eğitim, işsizliği önlemiyor
Aslında, velilerin korkuları ve rahatsızlıkları, okulların özel statülü ya da devlet okulu olmalarının ötesindeki noktalardan kaynaklanıyor. Ankete katılan velilerin yüzde 48.51'i ülkenin eğitim sistemini yetersiz görüyor, yüzde 29.76'sı bu sistemi "ezbere dayalı" olarak tanımlıyor. "Bilimsel" bulanların sayısı yalnızca yüzde 0.22.

Ankete verilen yanıtlar, eğitim sisteminin sadece disiplin verme ve çocuklara meslek kazandırma amaçlı olduğunu gösterirken, "eğitimin en temel amacı"nı, velilerin 40.85'i meslek kazandırmak, yüzde 29.32'si gelişme ve ilerlemeyi sağlamak olarak belirliyor. İşsizliğin gün geçtikçe arttığı Türkiye'de, işsizlerin arasında eğitim düzeyi yükseklerin de artan oranı ise verilen eğitimin iş bulmaya yeterli olmadığını gösteriyor.

Bütçeler, tercihlere yetmiyor
Eğitim sisteminin en önemli sorunu olarak, "eğitim ve öğretimin ezbere dayalı olması", yüzde 45'le ilk sırada yer alıyor. Yüzde 20.1 uygulamaların yapılmamasını, yüzde 18.96 ise her yıl yapılan değişiklikleri sorun olarak görüyor.

Ankete göre, velilerin yüzde 42'si, çocukların eğitimi için özel okulları, yüzde 16.92'si yurtdışını tercih ediyor. Ancak, yapılan bu tercihlerle bütçe, birbirini tutmuyor. Birçok ailenin çocuklarını devlet okullarında bile zor okuttuğu anlaşılıyor. Anketin "çocuğunuz bütçenizi zorluyor mu?" sorusuna yüzde 85.96 "evet" yanıtı veriyor. Velilerin yüzde 95.01'i devlet okullarında kayıt parası alınmaması gerektiğini belirtirken, 91.13'i toplanan aidatların okula harcanmadığını düşünüyor. Giriş sınavlarının vazgeçilmezi olan kurslar,yüzde 39.48 ile harcama sıralamasında birinci sırada. Velilerin yüzde 87.51'i, okul ihtiyaçlarındaki fiyatların her yıl bir önceki yıla göre artış gösterdiğini söylüyor.

Okullar şiddete açık
Ankete göre, velilerin yüzde 63.17'si okulların "hiç güvenli olmadığını", yüzde 27.74 "güvenli olmadığını" düşünüyor. Okulların güvenli olduğuna inananların oranı yüzde 3.11, okullara tamamen güvenenlerin oranı ise yüzde 2.56.

İlköğretim okullarına kadar inmiş şiddete karşı, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın bir kampanya başlattığı biliniyor. Ancak, ankete katılan velilerin yüzde 74'ü, bu tür kampanyalara destek vermediğini söylüyor. Bu ilgisizlik, sosyal devletin tasfiyesi sürecinde, kampanyalar yoluyla, görevlerini sivil toplum kuruluşlarına ve medyaya devretmek isteyen yaklaşıma itiraz olarak görülüyor.

Velilerin yüzde 90.52'si, Türkiye'nin mevcut eğitim sistemiyle yetiştirdiği bireylerle dünyada söz sahibi bir konuma gelebileceğine inanmadığını kaydediyor.

Çoğunluk, zorunlu din dersinden yana
Ankete göre, velilerin yüzde 68.44'ü, din dersinin zorunlu ders olması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 15.71 din derslerinin isteğe bağlı olması gerektiğine inanırken, yüzde 9.07 din derslerinin eğitim müfredatından tamamen kaldırılması gerektiğini düşünüyor.