Van yolları Erdoğan’ı yalanlıyor

Başbakan Erdoğan’ın “köylerin yolunu yaptık, medeniyet bunu gerektiriyor” dediği Van’da, ocak ayında yağan karın ardından 541 köy ile tüm mezraların yolu kapanmıştı.

soL (Van) AKP'nin günlerdir hazırlığını yaptığı Van mitingi, çevre illerden çok sayıda insan taşınmasına rağmen sönük geçti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in günler öncesinden çağrı yaptığı miting için, Vanlılara telefonlar aracılığıyla ses kayıtları dinletilmiş, mitingin duyurusu yapılmıştı.

Van'da mitingin yapılacağı gün, çeşitli okulların açılışının yapılacağı gerekçesiyle okullara mitinge davet yazıları gönderilmişti. Başbakan Erdoğan'ın yapacağı mitinge bir saat kala kitle sıkıntısı yaşayan AKP'lilerin hastanelerdeki çalışanları toplu olarak araçlara bildirerek miting alına getirdiği söyleniyor.

Van Devlet Hastanesi ve İpekyolu Devlet Hastanesi'nin yanı sıra birçok hastane ve sağlık ocağında çalışanların kimliklerini toplayan AKP'liler, personeli zorla araçlara bindirerek miting alanına getirdi. İpekyolu Devlet Hastanesi'nde bütün personelin miting alanına getirilmesinden dolayı, acil servisin dışında hasta kabul edilmedi.

Miting günü bazı dükkanlar kepenk kapatırken, mahallelerde de protesto yürüyüşleri yapıldı. Polisle karşı karşıya gelen gruplardan gözaltına alınanlar oldu.

Başbakan Erdoğan: Hepimiz ölmeyecek miyiz?
Başbakan, miting konuşmasında, "Adalet, hukuk, demokrasi zemininden asla sapmıyoruz. Etnik milliyetçilik yapmayacağız, dedik. Bölgesel milliyetçilik, dinsel milliyetçilik yapmayacağız dedik. Bugün Türkiye'de kimlik siyaseti yapanlar var. 71,5 milyon evladına aynı gözle bakıyoruz. Hepimiz ölmeyecek miyiz? Bu tepeden bakmak nedir? Biz tevazuda toprak gibi olacağız. Yıllarca batıyla doğu, kuzeyle güney arasında ayrımcılık yaptılar. AKP iktidarında bu ortadan kalktı" dedi.

Van'ın yolları
Tayyip Erdoğan, AKP'nin icraatlarını sıralarken, medeniyet örneği olarak hâlâ yolları ulaşıma kapalı olan Bahçesaray ilçesini gösterdi. "Bahçesaray çok namlı bir ilçemizdi. Gülşen Orhan arkadaşımın nüktedan bir babası vardı. Naci Bey derdi ki, Bahçesaray 11 ay dünyaya kapalı Allah'a açık, 1 ay dünyaya açık derdi. Bitlis milletvekili, o zaman Bayındırlık Bakanı'ydı. 42 kilometrelik Bahçesaray yolunu yaptık. Yaz kış açıldı. Alternatif yolunu da yapıyoruz. Birinde sıkıntı olursa diğeri kullanılacak. Valilerime köyleri bitirdikten sonra mezralara da ulaşacağız dedim. Medeniyet bunu gerektiriyor."

Van'da ocak ayında yağan karın ardından Edremit ilçesinde 99, Bahçesaray'da 19, Başkale'de 62, Çaldıran'da 62, Çatak'ta 21, Erciş'te 76, Gevaş'ta 27, Gürpınar'da 66, Muradiye'de 36, Özalp'ta 50 ve Saray ilçesinde de 23 olmak üzere toplam 541 köy ile tüm mezraların yolu ulaşıma kapanmış, günlerce açılmamıştı.

Burhan Yenigün yuhlandı
Miting esnasında, Tayyip Erdoğan, Van ve ilçelerin belediye başkan adaylarını tanıttı. Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün'ü tanıttığı sırada kitleden yuh sesleri yükselince, Tayyip Erdoğan konuşmasının seyrini değiştirmek zorunda kaldı.