Valilik ve Emniyet ağzına kadar hukuksuzluğa batmış!

4 Aralık Cumartesi günü Dolmabahçe'de Başbakan Erdoğan'ın rektörlerle yaptığı toplantıyı protesto eden öğrencilere dönük polis şiddetine ilişkin ortaya çıkan resmi raporlar, Emniyet'in çok ciddi bir hukuk tanımazlık ile hareket ettiğini gösteriyor.

Başbakan Erdoğan’ın Dolmabahçe’de rektörle yaptığı buluşmayı protesto eden öğrencilere karşı gerçekleştirilen polis şiddetinin 'gerekçeleri' ortaya çıktı. Polis, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün 'gelenler terörist' uyarısı ile öğrencilere saldırmış ve 'rahatlamaları' için biber gazı sıkmış.

Öğrencilerin İstanbul'a girişini İstanbul Valisi engellemiş: Gelenler terörist
4 Aralık'taki eylem için İstanbul'a gelen öğrencileri İstanbul girişinde durdurarak ağır şiddet uygulayan polisin bunu hangi gerekçe ile yaptığı ortaya çıktı. Valilik ve Emniyet'in hiçbir hukuki dayanağı olmamasına rağmen, öğrencileri 'terörist' olarak kabul ettiği görüldü.

Resmi belgelere göre, engelleme İstanbul Valis Hüseyin Avni Mutlu’nun onayını taşıyan yazı doğrultusunda gerçekleşti. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın imzasıyla 3 Aralık tarihinde “Valilik Makamı'na” hitaben yazılan yazıda, 12 Eylül 2008 tarihinde Başbakan Erdoğan’ı protesto eden Öğrenci Kolektifi mensubu 18 öğrencinin 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırıldığı hatırlatıldı.

Yazıda, öğrencilerin “DHKP/C DEV-YOL” örgütü yanlısı oldukları iddia edildi. Belgede "devrimci terör örgütü" ifadesi kullanılırken "DHKP/C DEV-YOL" tek bir örgüt olarak belirtildi.

GBT sorgulamasında 'terörist' bulunamadı
İstanbul girişinde yapılan polis müdahalesinin ardından yapılan GBT sorgulamasında 135 öğrencinin hiçbiri hakkında 'arama kararı' olmadığı ortaya çıktı. Resmi raporlara göre, otobüslerde yapılan aramalarda da herhangi bir şiddet aletine rastlanmadı.

Öğrencilerin forum yapacağını polis de biliyormuş
Rapordaki diğer ayrıntılar, İstanbul Valiliği ve Emniyet'in öğrencilerin yürüyüşün ardından bir öğrenci forumu gerçekleştireceğini bildiğini gösteriyor. Ancak yine de raporda polisin öğrencilerin "provoke edilebileceği ve Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne saldırı da bulunabileceği" farazi varsayımı ile hareket etmelerinin istendiği görüldü.

Eylemin “Halkevleri güdümünde faaliyet gösteren Öğrenci Kolektifi, Liseli Genç Umut ve herhangi bir tüzel kişiliği olmayan Genç-Sen” tarafından gerçekleştirileceği ifade edilen yazıda "Toplantının diğer illerden gelecek ve ilimizde bulunan farklı gruplar tarafından provoke edilebileceği, eylemlere katılacak şahısların güvenlik güçlerinin ikazlarına uymayarak Başbakanlık Çalışma Ofisi’ne yönelik saldırganlık boyutunda protesto eylemi gerçekleştirebilecekleri, kendilerine yönelik herhangi bir polis müdahalesi olması halinde taşlı-sopalı mukavemette bulunabilecekleri şeklinde bilgiler elde edilmiştir" denildi.

Öğrencileri sakinleştirmek için gazlı müdahale yapmışlar
İstanbul dışından gelen öğrencilere yapılan coplu ve gazlı polis saldırının nedeni ise şu akıl almaz cümle ile ifade edildi: "Grubu sakinleştirmek ve durdurmak amacıyla gazlı müdahalede bulunuldu."

Polis 'pet şişe' ile yaralanmış
Resmi raporda ayrıca polis tarafından “orantılı biber gazı sıkılarak zor kullanıldığı” ve "pet şişeden" yaralanan iki polise 2’şer gün “iş göremez” raporu verildiği görüldü.

(soL - Haber Merkezi)