Üniversitelerde Türkiye- Arabistan İşbirliği

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, eğitimde Türkiye-Arabistan işbirliğini güçlendirmek için resmi ziyaretlere başladı.

soL (HABER MERKEZİ) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Suudi Arabistan Yüksek Öğretim Bakanı Halit Al-Angari'nin davetlisi olarak dahil olduğu programda Al-Angari ile yaklaşık 40 dakika görüştü.

40 dakikalık görüşme sonrasında ikili anlaşma kararı alındı. Buna göre, YÖK ile Suudi Arabistan Yükseköğretim Bakanlığı arasında işbirliğinin güçlendirilmesi, öğrenci ve akademisyen değişimi, karşılıklı burs verme ve ortak çalışmaların yürütülmesi için imza atılacak.

Suudi Arabistan'ın en eski üniversitelerinden Al-İmam'ı ziyaret eden Özcan, ziyareti sırasında Rektör Prof. Dr. Süleyman bin Abdullah Aba Al-hayl ile ofisinde görüştü. Görüşme sırasında yine Türkiye'deki üniversiteler ile yapılabilecek işbirliği ele alındı. Rektör Aba Al-hayl, Başkan Özcan'ın Arapça konusunda işbirliği yapma teklifini sıcak karşıladı. Birçok yabancı üniversiteden Arapça konusunda yardım ve işbirliği teklifi geldiğini belirten Aba Al-hayl, Çin'in de talepte bulunduğunu fakat önceliğin "dost ve kardeş ülke Türkiye'nin olacağını" söyledi.

Al - İmam Üniversitesi'nde düzenlenen yemekli toplantıya, İslam Konferansı Teşkilatı'na bağlı İslam Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (ISESCO)'ya üye üniversitelerin rektörleri de katıldı.

YÖK Başkanı Özcan, konuşmasında "Ziyaretim sırasında karar verdiğimiz bir husus buradaki rektörlerimizin Türkiye'ye gelmesi oldu. Biz böyle bir daveti kendilerine ilettik, onlar da gayet olumlu karşıladılar. Ayrıca bizim Türkiye'de Arapça öğrenimi ile alakalı ciddi bir sıkıntımız var, o konuda da yardımcı olabileceklerini söylediler. Buna karşılık kendileri de bizden tıp ve mühendislik konusunda öğretim üyesi talebinde bulundular, biz her iki talebi karşılayabilecek durumdayız" dedi.

Özcan, Cihan habr ajansı muhabirinin, "Arap üniversiteleri ile Türk üniversiteleri arasındaki denklik konusunda ne tür adımlar atıldı?" sorusunu "Biz problemin farkındayız arkadaşlarımız çok ciddi bir şekilde bu problem üzerinde çalışıyorlar. Zannediyorum bundan sonra çok ciddi sorunlarla karşılaşmayacağız" şeklinde yanıtladı.