Üniversiteler suskun

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve AKP'nin yargı alanında 2013 yılına kadar yapmayı planladığı uygulamaları içeren Yargı Reformu Strateji Taslağı, üniversitelerin ilgi alanına giremedi. Türkiye'deki 135 üniversitenin yüzde doksanı, önemli bir tartışma yaratan taslak konusunda olumlu ya da olumsuz bir görüş bildirmedi.

soL (HABER MERKEZİ) Adalet Bakanlığı'nın "Yargı Reformu Strateji Taslağı"na Yargıtay, Askeri Yargıtay, Danıştay görüşlerini sunarken ülkedeki 135 üniversitenin konuya ilgisinin şaşılacak düzeyde az olduğu görüldü. Yargı reformu konusunda sadece 17 üniversitenin bakanlığa görüş bildirdiği, bunların önemli bir bölümünün de "kısa" olduğu öğrenildi.

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden gönderilen yazıda, "Yargı Reformu Strateji Taslağı ile ilgili olarak fakültemizin görüşü bulunmamaktadır" denildiği belirtilirken, Akdeniz Üniversitesi'nin yargı reformu ile ilgili görüşünü ise Hukuk vb. akademik bölümler yerine Maliye ve Ekonomi Bölümü'nün hazırladığı, söz konusu akademik bölümün sunduğu görüşün ise sadece bir paragraftan oluştuğu bildirildi.

Adalet Bakanlığı'nın, AB'ye tam üyelik müzakereleri kapsamında Türkiye'nin "Yargı ve Temel Haklar" faslının görüşmelerine başlaması için 2008 yılı sonuna kadar hazırlamayı taahhüt ettiği "Yargı Reformu Stratejik Taslağı" kısa bir süre önce somutlaştırmıştı. Bakanlığın, 2013 yılına kadar yargıda yapılması öngörülen ve "devrim niteliğinde düzenlemeler içerdiği" söylenen stratejik planı Yargıtay, Askeri Yargıtay, Danıştay ve üniversitelerin görüşüne sunmuştu.

Taslağın en fazla tartışma yaratan ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin Meclis tarafından atanmasını öngören maddesi hakkında çeşitli çevrelerce, başkanlığını Adalet Bakanı'nın yaptığı HSYK'nın daha da fazla hükümetin denetimine gireceği eleştirisi yapılmıştı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker de, "yargının yürütmenin vesayetinden kurtarılması gerektiği"ni vurgulayarak, Adalet Bakanı'nın, HSYK'nın başkanı, bakanlık müsteşarının da doğal üyesi olmasını eleştirerek, "HSYK üyelerini doğrudan Yargıtay'ın seçmesini istiyoruz" demişti.