“Ümük sıkmaya AKP yeter”

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 2009 yılı bütçesini gerçekçi olmadığı için eleştirirken, AKP’nin ekonominin yönetimini IMF’ye devrederek otomatik pilota bağlayacağını söyledi. Baykal, "IMF ümüğümüzü sıkacak" diyen hükümetin milletin ümüğünü kendi de sıkabildiğini belirtti.

soL (HABER MERKEZİ) TBMM Genel Kurulu'nda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısı'nı sundu. Unakıtan'ın sunumunun ardından söz alan Deniz Baykal, Bütçenin gerçekçi olmadığını savundu.

Baykal, "Bütçe, mali ve ekonomik açıdan geçerli değil. Yüzde 4 varsayımıyla hazırlanmıştır. IMF'yle sıfırlık bir büyümenin pazarlığı sürdürülüyor. Birkaç hafta sonra niyet mektubu imzalanacak, bu bütçeyi geçersiz olacaktır" dedi.

Hükümetin krizi iyi yönetemediğini söyleyen Baykal, "Hükümet krizden tek başına çıkamayacak. IMF'ye başvurup, otomatik pilotu devreye sokacaktır" dedi. Deniz Baykal, kriz sonrası kaç ülkenin IMF'ye gittiğini sorarak, herkesin IMF'yle anlaşmak zorunda olmadığını, kendi işini kendi yaptığını söyledi.

"Hükümet milletin ümüğünü kendisi de sıkabiliyor"
Hükümetin ekonomiyi IMF yönetimine devretmesini Başbakan Erdoğan'ın önceki sözleriyle eleştiren Baykal, "Başbakan kıyameti koparıyordu, diyordu ki 'IMF ümüğümüzü sıkacak, yüzde 2 kalkınma istiyorlar. İstemiyoruz' diyordu, şimdi ne oldu? Milletin ümüğünü sıkmak için bu hükümetin IMF'ye ihtiyacı yok, kendisi o işi de yapabiliyor" şeklinde konuştu.

Büyüme hızının azaldığını, işsizlik oranının arttığını vurgulayan Baykal, "İhracat daralmaya başladı. İthalat tehlikeli bir artış eğilimi sergiliyor. Bankacılık ve reel sektörünün dış borç stoku tehlikeli bir şekilde artı. Hane halkı borç stoku tehlikeli bir şekilde artış gösterdi" dedi. Deniz Baykal, Türkiye'nin dövizin bol ucuz olduğu dönemde tüketim değil üretimi düşünmeyerek eline geçen fırsatı kaçırdığını savundu.

Hükümeti eleştirirken Orhan Veli'nin şiirini kullanan Baykal, "Beni bu bol ve ucuz döviz havası mahvetti, o havada ben yatırım yapmayı, borç ödemeyi, açık vermemeyi unuttum, dünyaya benim açılmam gerekirken, dünyanın bana açılmasına fırsat verdim, elimdeki avucumdakileri götürmelerine izin verdim. Beni bu havalar mahvetti dese, yeridir" dedi.

"Türkiye muz cumhuriyeti mi?"
Deniz Baykal, Telekom satışını şaibeli ve karanlık olduğunu, keza Sabah-ATV satışında karanlık noktaların bulunduğunu söyledi. Deniz Feneri'nin de büyük bir skandal olduğunu belirten Baykal, bu konularda Başbakan'a birtakım sorular yönelterek, "Burası muz cumhuriyeti mi" diye sordu.