‘Uludere Katliamında emrin Ankara’dan geldiği netleşti'

Uludere Katliamı ile ilgili incelemelere başlayan TBMM İnsan Hakları Komisyonu, olayla ilgili mülki ve idari amirleri dinledi. Tümgeneral İlhan Bölük, “İstihbarat paylaşımı ve hava harekâtı Ankara'dan yönetildi. Ankara'dan, ‘Unsurlarınızı çekin. Sınır ötesi harekât yapılacak’ denildi” diye konuştu.

Uludere Katliamı’nı araştıran Meclis İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu, istihbarat paylaşımı ve operasyonun yürütülmesinin Ankara’dan koordine edildiği bilgisine ulaştı. Olayla ilgili Gülyazı Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Vehbi Göçmen, “Hava harekâtında bizimle koordineli bir iletişim kurulmadı. Bana sorsalardı, bunların kaçakçı olduklarını söylerdim” dedi.

Milliyet gazetesinin haberine göre, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu Uludere olayındaki bilinmeyenleri ortaya çıkarmak amacıyla mülki ve askeri yetkilileri dinledi.

Tümgeneral Bölük: “Ankara yönetti”
Buna göre Tümgeneral İlhan Bölük, istihbarat paylaşımı ve hava harekâtının Ankara'dan yönetildiğini belirterek, 'Ankara'dan bize sadece unsurlarınızı çekin. Sınır uçuşa yasak bölge ilan edildi, sınır ötesi harekât yapılacak denildi' dedi.

Vali Özkan: “Operasyon bize ve askerlere haber verilmedi”
Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ise, sınır ötesi operasyonların kendilerine ve bölgedeki askeri makamlara bilgi verilmeden yapıldığını söyledi. Son Uludere “hadisesinde” de böyle olduğunu vurgulayan Özkan, “Harekât Şırnak dışında gerçekleşti. Olay sonrası mahalli yetkili olarak vatandaşların büyük tepkisine maruz kaldık. Yükümüzü hafifleteceksiniz, gelişiniz memnun etti” diye konuştu

Kaymakam Yavuz: “Bana iletilmiş bilgi yok”
Uludere Kaymakamı Naif Yavuz kendisinden olayla ilgili bilgi isteyen komisyona, “Uludere’nin Şenoba beldesindeki 2 asker, Heron görüntülerini canlı izledi. Bu iki askerin dinlenmesi gerekir. Şu ana kadar ilçenin mülki amiri olarak bana iletilmiş bir bilgi yok. Sadece şahsi temaslarımdan edindiğim bilgiler var. Olayla ilgili askerler bana bilgi vermedi. Sınır birliklerinden de bana intikal edilen bir şey yok, zaten bana bağlı değiller.

Gülyazı Jandarma Komutanı Göçmen: “Bana sorsalardı kaçakçı derdim”
Gülyazı Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Vehbi Göçmen ise, “Hava harekâtında bizimle koordineli bir iletişim kurulmadı Bana sorsalardı, bunların kaçakçı olduklarını söylerdim” dedi.

Şırnak Valisi Özkan’ın olayın ardından görevden aldırdığı Gülyazı Tugay Komutan Yardımcısı Albay Hüseyin Onur Güney şöyle konuştu: “Vali gelen tepkileri gidermek için benim oradan alınmamı istedi. Suçlu olduğum için görev yerim değiştirilmedi. Benim bu olayda özel bir rolüm yok. Operasyonla ilgili yerel askeri birimlerin bir sorumluluğu da yok.”

Top atışı Ankara’nın talimatıyla
Olayda köylülerin dönük yapılan top atışıyla ilgili askeri yetkililer, talimatın Ankara’nın bilgisi dahilinde Van Kolordu Komutanlığı’ndan verildiğini söyledi. Komisyon bunun üzerine, Van, Malatya ve Ankara’da görevli, ilgili komutanları dinleme ve Heron görüntülerini izleme kararı aldı.

“Heron görüntüleri elbette izlenecek”
Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, “Artık Türkiye’de hiçbir şey gizli kapaklı kalamaz. Bu olay aydınlanmalı ki vatandaşlarımızın kafalarında herhangi bir soru işareti kalmasın. Olayın tamamını görmeden, resmini tamamını göremeden fikir beyan etmek kamuoyunu yanıltıcı olabilir. İhsası reyde bulunmuş olabiliriz. O bakımdan bence sabırla vatandaşlarımız ve kamuoyu bu soruşturmaların sonunu beklemeli” dedi. Heron görüntülerini izleyecek misiniz sorusu üzerine ise Üstün, “Elbette ki görüntüleri izlemek istiyoruz. Bugün buna zamanımız yetmeyecek” diye konuştu.

Talimat 1 saat önce Ankara’dan
BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise şöyle konuştu: “Askeri yetkililer bize verdiği brifingte, ‘olaydan bir saat önce, Ankara’dan arayan askeri yetkililerin talimatlar verdiğini aktardı. Durum çok vahim, olayla ilgisi bulunan herkesi dinlemeye devam edeceğiz.”

CHP Milletvekili Levent Gök ise, “Buradaki askerlerin olayla ilgili bilgisi olmadığı anlaşılıyor. İnsansız hava araçlarının değerlendirilmesi buraya ait değil. Talimat Ankara’dan” dedi.