Ulemaya sorsanız... Caiz midir?

RTÜK, Türkiye-Uruguay maçında sanal rakı reklamına takılmış. TRT'den "bu tür reklamların bizimle ilgisi yok" açıklaması geldi. RTÜK cezası ortada kaldı.

soL (HABER MERKEZİ) TRT'den aldığı maç görüntüsünde rakı reklamı yapıldığı gerekçesiyle RTÜK'ün Kanal 1 tarafından uyarılıp, TRT hakkında suç duyurusunda bulunulmasının ardından, TRT, milli maçta görünen rakı reklamının sanal olduğunu açıkladı.

TRT Genel Müdürlüğü konuyla ilgili açıklama yaparken, RTÜK'e şikayet konusu olan içki reklamı görüntüsünün, maç süresince kale arkasına maçın oynandığı Almanya'da Alman firmaları tarafından konulan pano ve sanal bindirmeden kaynaklandığı belirtti.

Açıklamada, 25 Mayıs 2008 tarihinde oynanan Türkiye - Uruguay özel milli futbol karşılaşmasında reklam, afiş, pano gibi reklam araçlarının TRT'yle hiçbir ilgisi olmadığı belirtildi. Maç yayınındaki bütün reklamların, TRT Yayın Denetleme Kurulu tarafından onaylanmış olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, TRT tarafından yayın hakları satın alınan uluslararası organizasyonların yapıldığı yerlerde de aynı şekilde reklamların yer almakta olduğu ifade edildi. Açıklamada, TRT'nin, almadığı ve yayımlamadığı bir reklamdan dolayı şikâyet konusu olduğu belirtildi.

Dün RTÜK tarafından yapılan açıklamada, TRT Genel Müdürlüğü'ne açılan soruşturmayla, TRT'ye diğer radyo ve televizyon kuruluşlarına örnek olarak ceza verildiği ifade edilmişti. RTÜK sansür uygulama girişimlerine ve çabalarına, kuralsız sansürü de eklemiş bulunuyor.