Üçüncü köprüye karşı yeniden sokaklara

İstanbul'da üçüncü köprüyle ilgili hükümet kaynakları tarafından yapılan açıklamalar üzerine harekete geçen "Üçüncü Köprüye Karşı Yaşam Platformu", 18 Temmuz'da Sarıyer'de miting yapmaya hazırlanıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın geçtiğimiz günlerde üçüncü köprünün güzergahının belirlendiğini açıklaması, konuyla ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Hükümet kaynaklarından geçtiğimiz hafta boyunca köprünün gerekliliğini anlatan açıklamalar gelirken, buna itiraz eden örgütlerden de karşı açıklamalar geldi. Köprünün çözüm değil, rant alanı sağlayacağını ifade eden örgütlerden oluşan "Üçüncü Köprüye Karşı Yaşam Platformu", 18 Temmuz tarihinde üçüncü köprüye karşı miting hazırlıkları yapıyor.

Doksanlı yıllarda gündeme geldiğinde Arnavutköy halkının yaygın bir karşı kampanyayla kamuoyu yarattığı üçüncü köprü için bu sefer de Sarıyer'de bir güzergah planlanıyor. Aradan geçen zaman diliminde sermayenin üçüncü köprü yapımı konusundaki ısrarı değişmezken AKP hükümeti üçüncü köprü konusunu iktidara geldiği günden bu yana gündemde tutuyor. İstanbul Büyükşehir Başkanı olduğu dönemde üçüncü köprünün bir cinayet olacağını açıkça dile getiren Recep Tayyip Erdoğan, günümüzde köprü yapımının en ateşli savunucusu konumunda ve bununla da yetinmeyip köprüye karşı çıkanlara suçlamalar yöneltiyor.

Bütün bu gelişmelere karşı, kamucu bir yaklaşımla memleketin ormanlarını, su havzalarını ve ikamet bölglerini tehdit eden bu projeye karşı çıkan bir dizi örgüt, oluşturdukları "Üçüncü Köprüye Karşı Yaşam Platformu" çatısı altında kamuoyunu bilinçlendirme ve köprü yapımına karşı örgütlenme hedefiyle çalışma yürütüyor. Aralarında Yurtsever Cepheli Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları da bulunduğu yetmişten fazla örgütün yer aldığı platform, konuyla ilgili bir dizi adım atmaya hazırlanıyor.

Bu kapsamda, son günlerde inşaatı süren bağlantı yolları ile gündeme gelen üçüncü köprü projesine karşı 18 Temmuz'da kitlesel bir eylem yapılması planlanıyor. Eylem programına göre, 18 Temmuz tarihinde saat 15'de, bisikletli bir grup Arnavutköy'den Sarıyer Çayırbaşı'na hareket edecek. Aynı anda bir diğer grup da aynı noktadan teknelerle Çayırbaşı'na doğru yola koyulacak. Saat 17.00'de Çayırbaşı'ndaki buluşma noktasında bekleyen kitleyle buluşan bu gruplar Sarıyer'e bir yürüyüş gerçekleştirecekler. Yürüyüşün sonunda saat 18.00'de Sarıyer'de konuşmaların yapılacağı ve müzisyenlerin sahne alacağı bir alan etkinliği gerçekleştirilecek.

Platform bileşenleri, kapitalizmin kar güdüsünün bir ürünü olan ve otomotiv tekelleri başta olmak üzere sermayenin bütününün sahiplendiği üçüncü köprü projesine karşı çıkmanın ve bu etkinlik başta olmak üzere yürütülecek çalışmalara katkı vermenin, kentine sahip çıkan tüm İstanbullular için tarihsel bir sorumluluk olduğunu belirtiyor.