Üçlü Danışma Kurulu'nda taşeronluk tartışıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında yapılan ve taşeronluğa ilişkin düzenlemeler tartışıldığı "Üçlü Danışma Kurulu" toplantısı sona erdi.

Taşeronluğa ilişkin yasal düzenlemelerin ele alındığı Üçlü Danışma Kurulu'nda, işçi ve patron temsilcilerinin konuya ilişkin görüşleri değerlendirildi.

Alt işverenlik (taşeron) gündemli toplantıya, TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve ilgili bürokratlar katıldı.

Toplantı, yaklaşık 3 saat sürdü.

Bakanlığın taşeronlukla ilgili çalışması
soL gazetesinde yer alan habere göre, taşeronlukla ilgili olarak bakanlığın daha önce konfederasyonlara sunduğu çalışmada, taşeron işçilerin çalıştığı işlerin ihale sürelerinin en az üç yıla çıkarılması, alt işverenlik tanımının netleştirilmesi, yardımcı işlerin tamamının taşerona verilebilmesi, muvazaa kavramının kaldırılması gibi hükümler yer alıyordu. Çelik de katıldığı televizyon programlarında taşeron işçilerinin ücretlerini düzenli almasının sağlanacağını, günde 8, haftada 45 saatten fazla çalıştırılmayacaklarını, kıdem tazminatının taşeron işçilerinin de yararlanabileceği şekilde yeniden düzenleneceğini iddia ediyordu.

Hükümetin amacı taşeronu önlemek değil, yaygınlaştırmak
Hükümetin taşeron işçilerinin çalışma koşullarında "iyileştirme" adı altında gündeme getirdiği düzenlemelerin çok büyük çoğunluğu, 4857 sayılı İş Kanunu'nda zaten yer alıyor. Dolayısıyla hükümetin girişimi, taşeron işçilerinin sorunlarını çözmekten ziyade, taşeronluğu daha fazla meşrulaştırmak yönünde bir girişim olarak görülüyor.

"Muvazaa" olgusunun tamamıyla ortadan kaldırılıyor
Öte yandan taslakta yer alan "muvazaa" (hileli) olgusunun tamamıyla kaldırılması hükmü, hileli taşeron ilişkilerinin önünü tamamen açar ve asıl işverenin sorumluluğunu sınırlarken, işçilerin asıl işverenin işçisi olması olasılığını da yok ediyor.

Hükümetin taşeronluk konusunda yapmayı hedeflediği asıl değişiklik ise, Ulusal İstihdam Stratejisi'nde de yer alan, asıl işlerin alt işverene verilebilmesi için aranan "işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektirme" koşulunun kaldırılması. Sermayenin uzun yıllardır talebi olan bu değişikliğin gerçekleşmesi durumunda, işyerlerindeki asıl işler de dahil olmak üzere tüm işler alt işverene verilebilecek ve taşeronluğun önünde yasal hiçbir engel kalmayacak.