Tüzmen rüşvetçi, Arınç “saldırı köpeği”

Wikileaks'in belgelerinde AKP'nin yolsuzluğa bulaştığı iddia edilen isimleri arasına eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen de eklendi. ABD'li yetkililere göre Tüzmen tam bir rüşvetçi. Bülent Arınç ise Erdoğan'ın “saldırı köpeği”.

Başbakan Erdoğan'ın 2005 yılının Haziran ayında yaptığı kabine değişikliğinin ardından ABD'li yetkililer, Türk bakanları mercek altına alıyor. Dönemin Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen hakkında ABD'li danışman John Kunstadter tarafından kaleme alınan ifadelerde Tüzmen için “rüşvetçi” tanımlaması yapılıyor. Irak'taki petrol karşılığı gıda programındaki rüşvet olaylarına karıştığı iddia edilen Tüzmen'in her tür rüşvete açık olduğu belirtiliyor. Kunstadter'in yorumunda Tüzmen'in aşırı milliyetçi olduğu ifadeleri de yer alıyor.

Wikileaks'in yayınladığı belgeler arasında 23 Şubat 2010 tarihli olanı dikkat çekiyor. Belgede 'Balyoz Darbe Planı' ile ilgili muvazzaf ve emekli 47 asker hakkında çıkarılan gözaltı kararı sonrası yapılan değerlendirmede Devlet Bakanı Bülent Arınç hakkında ilginç bir ifade kullanılıyor.

Amerikalı yetkililer, Balyoz'a ilişkin gelişmelerin ardından Başbakan Erdoğan'ın geçiştirici bir açıklama yaptığını ve kenara çekildiğini söylüyor. Bunun ardından gelen parantez içi bölümde ise “Erdoğan'ın saldırı köpeği, Başbakan Yardımcısı Arınç daha çok polemik yaptı” ifadesi kullanılıyor.

(soL -Haber Merkezi)