TÜSİAD "özel istihdam"da aceleci

TÜSİAD, Cumhurbaşkanlığı tarafından bir maddesi yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderilen 5920 sayılı ''İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' hakkında bir açıklama yaparak düzenlemenin bir an önce yasalaşmasını istedi.

soL (HABER MERKEZİ) TÜSİAD Basın Bürosundan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün kismen veto ettiği "Özel İstihdam Büroları" ile ilgili düzenlemenin bir an önce yasalaşmasını talep etti.

Açıklamada ''Çalışma hayatını düzenleyen yasaların işgücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde ele alınması istihdamın gelişmesi ve uluslararası rekabet gücümüz açısından büyük önem taşımaktadır. iş yerinin ve üretimin sürdürülebilirliğini esas alan ve çalışma yaşamının dinamizmiyle uyumlu yasal düzenlemeler, 'güvenceli esneklik' uygulamaları ve aktif işgücü politikaları ile birlikte, istihdam kapasitesinin artmasına ve toplumsal refaha katkı sağlayacaktır" denildi.

Düzenleme, özel istihdam büroları aracılığıyla ile geçici iş ilişkisi kurulabilmesine olanak tanıyor. Bununla birlikte işsizlik ödeneği alanların işe alımına teşvik amacıyla işsizlik sigortasını sermayenin kullanımına açıyor. Özel istihdam büroları ile ilgili düzenleme, kriz sürecinde sermayenin öne sürdüğü esneklik talepleri içerisinde yer alıyordu. Bu çerçevede, yasal düzenleme, işçinin çalışacağı işi, işyerini, süreyi ve koşulları belirsizleştirmesi bakımından sermayenin elini ciddi anlamda kolaylaştırıyor.