TÜSİAD AB'yi müdahil olmaya çağırdı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, “tam da Türkiye bölgesinde gerçek bir bölgesel güç olmaya başlarken” AB'nin “Türkiye üzerindeki etkisini kaybettiğini” söyledi.

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ Balkan Politika Kulübü'nün düzenlediği, "Türkiye ve AB İlişkileri" konulu konferansta yaptığı konuşmada “AB, tam da Türkiye bölgesinde gerçek bir bölgesel güç olmaya başlarken Türkiye üzerindeki etkisini kaybetmektedir” uyarısında bulundu.

Yalçındağ, Türkiye'nin üyeliğinin AB'yi Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya gibi bölgelere komşu haline getireceğine dikkat çekerek, “Bu noktada AB'li dostlarımızın kaygılarını anladığımızı belirtmek isterim. Ancak unutulmamalıdır ki, en büyük sorunlar bile fırsata dönüştürülebilir. Türkiye'yi reddetmiş bir AB, söz konusu bölgelerin sorunlarından bağışık bir konumda olmayacak, bilakis bu bölgelere yönelik inisiyatif alma şansını oldukça azaltacaktır. Bu bölgede güçlü, demokratik, istikrarlı, işleyen bir liberal piyasa ekonomisine sahip Türkiye ise küresel planda AB'nin gücüne güç katacaktır” diye konuştu.

Yalçındağ, müzakere sürecindeki bütün aksaklıklara karşın Türkiye'nin AB'ye yöneliminin "geri çevrilemez" bir süreç haline geldiğini ileri sürdüğü konuşmasında, içinde bulunduğumuz 2009 yılının son döneminin, Türkiye'nin AB ile şu ana kadar yeterince hızlı gitmeyen müzakere süreci açısından son derece önemli bir dönemeç olacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Yalçındağ, AB ile ilişkilerde Kıbrıs sorunu başlığına da değinerek, AB'nin sorunun çözümü açısından hiç de yapıcı hareket etmediği değerlendirmesinde bulundu ve Kıbrıs sorunuyla Türkiye'nin AB'ye üyeliğini birbiriyle ilişkilendirme çabalarının, kamuoyunu ve iş dünyasını derin huzursuzluğa ittiğini söyledi.

(soL-Haber Merkezi)