Türkiye'ye "zaman aşımı" cezası

Türkiye, işkence ile suçlanan polislere ilişkin davada "zaman aşımı" kararı nedeniyle büyük miktarda tazminat ödemeye mahkum oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İstanbul'da işkence ile suçlanan polislere ilişkin dava ile ilgili olarak Türkiye'nin toplam 50 bin euroyu ödemesine karar verdi.

Türkiye, 1996 yılında İstanbul'da MLKP'ye karşı düzenlenen bir operasyon sırasında göz altına alınan Füsun Erdoğan, İbrahim Çiçek, Birol Paşa ve Delil İldan'a polis tarafından işkence uygulandığı iddiasıyla ile başlatılan yargı sürecinin "zaman aşımı" kararı ile sonuçlanması üzerine yapılan şikayete ilişkin alınan kararda suçlu bulundu.

AİHM, kararında işkence ile suçlanan polisler ile ilgili yargı sürecinin 7 yılı aştığını hatırlatarak işkence yapanların sorumluluğunun saptanmasına karşın adeta "dokunulmazlık"tan yararlandığını vurguladı.

İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edildiğini bildiren Mahkeme, Türkiye'nin manevi tazminat olarak toplam 40 bin, mahkeme masrafları olarak da 10 bin euro'yu ödemesine karar verdiğini açıkladı.