Türkiye'ye 2 başlıkta müzakere

AB dönem başkanı Fransa, Türkiye ile 2 başlıkta müzakereleri başlatma kararı aldıklarını açıkladı. Ancak ne müzakere başlığı ne de müzakelerin başlangıç ve bitiş tarihine ilişkin bir tarih verilmedi.

soL (HABER MERKEZİ) AB Dönem Başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Türkiye ile 2 fasılda müzakereleri başlatma kararı aldıklarını söyledi. Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi'nde dönem başkanlığının önceliklerini anlatan Kouchner, ''Türkiye ile 2 fasılda müzakereleri başlatacağız. Bu Fransa'nın kararıdır'' dedi.

Daha sonra düzenlediği basın toplantısında bu sözleri hatırlatılan Kouchner, kişisel görüşü farklı olsa da farklı beklentileri bulunan AB üyesi ülkelerin ortak kararının bu yönde olduğuna işaret etti.
Kouchner, Hırvatistan'la da katılım müzakerelerini sürdüreceklerini, fakat yeni AB anayasası Lizbon Anlaşması yürürlüğe girmeden yeni üye kabul edemeyeceklerini de vurguladı.

Uzmanlar, müzakere başlıklarının açılma kararının alınmasının AB üyeliği ile doğrudan ilgisi olamayabileceğini vurgularken, müzakere başlangıç ve bitiş tarihinin belirtilmemesi durumunda sürecin uzayabileceğini ifade ediyorlar.

Fransa'nın bu kararı AB Akdeniz Birliği Zirvesine katılan Türkiye'ye yönelik bir jest olarak değerlendiriliyor.