“Türkiye’yi desteklemeye önem veriyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, “Türkiye’yi desteklemeye büyük önem veriyoruz. Türkiye ile ihtiyaçları konusunda görüşmeye devam ediyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Washington'daki Yabancı Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında ABD’nin Türkiye’ye silah satışıyla ilgili soruyu yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Türkiye, özellikle Reaperlar (insansız hava araçları) olmak üzere ABD'den bazı silahlar satın almak istiyor. Süreçte şu anda neredeyiz?" şeklindeki sorusuna Crowley “Türkiye, bir NATO müttefiki ve Türkiye'yi desteklemeye büyük önem veriyoruz. Türkiye ile ihtiyaçları konusunda görüşmelere devam ediyoruz. Belli bir sistem üzerinde yorum yapmayacağım, ancak bir NATO müttefiki olarak Türkiye'yi desteklemeye büyük önem veriyoruz. Türkiye gerçekten, önemli ölçüde Amerikan teknolojisini kullanıyor. Tabii ki, enteroperabilite (irtibatlı kullanım) açısından NATO'nun kendi standartları var. Ancak Türkiye'nin belirli ihtiyaçlarına gelince, bu konu, Türkiye ile devam eden görüşmelerimizin bir parçasını oluşturmaya devam ediyor” yanıtını verdi.

“Füze yaklaşımında farkımız Avrupa ve NATO”
Crowley, ABD'nin Avrupa'ya kurmak istediği, "Aşamalı Uyarlanabilir Yaklaşım" adı verilen füze savunma sistemi projesiyle ilgili olarak, bu stratejinin Bush yönetiminin stratejisinden farkını “Ortadoğu ve başka yerlerden kaynaklanan füze tehditleri nedeniyle, bunu NATO ile işbirliği içinde ve Avrupa'daki bazı ülkelerin desteğiyle yürütmeleri” olarak ifade etti.

Crowley, "Aşamalı Uyarlanabilir Yaklaşım'ı ve Türkiye'nin oynayabileceği muhtemel rolü Ankara ile görüşüyoruz. Herhangi bir kararın alındığına dair bilgim yok, ancak ortaya çıkan tehdidi ele alabilmek amacıyla zaman içinde bir kapasitenin inşa edilmesi için bu konu üzerinde NATO'daki ortaklarımızla çalışıyoruz" diye konuştu.

(soL - Haber Merkezi)