Türkiye yeni rollere hazırlanıyor

Ahmet Davutoğlu, New York'ta, BM Güvenlik Konseyi'nin toplantısında yaptığı konuşmada, ABD ve NATO işgali altındaki Afganistan için Türkiye'nin “öncü ülke” olacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün New York'ta, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ABD dönem başkanlığında düzenlenen Afganistan konulu toplantıya katılarak burada bir konuşma yaptı. Davutoğlu konuşmasında Türkiye'nin gelecek yıl BM Güvenlik Konseyinde Afganistan konusunda "öncü ülke" olacağını söyledi.

Davutoğlu konuşmasında Türkiye'nin tarihindeki en kapsamlı yardım programını Afganistan'da uyguladığını belirterek, “Afganistan'da yeniden yapılanmayı destekleme yönündeki yoğun çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Afganistan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini de değerlendiren Davutoğlu, “bu ülkenin canlı bir demokrasi yolundaki yolculuğuna devam ettiğini” ileri sürdü. Afganistan'da "kalpleri ve akılları kazanmanın gerektiğini” söyleyen Davutoğlu, 5 yıl görev yapacak yeni devlet başkanına da “tüm Afgan halkını kucaklaması ve ulusal uzlaşma için cesurca çalışması” şeklinde mesaj vereceklerini belirtti.

Türkiye önümüzdeki ay, Afganistan'da NATO işgalinin askeri gücü olan Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü'nün (ISAF) komutasını yeniden devralmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede Türkiye'nin Afganistan'daki asker sayısını arttırmasının da gündemde olduğu belirtiliyor.

El Kaide ise dün yaptığı açıklamada Türkiye'yi ISAF komutasını almaması konusunda tehdit etti. “El Kaide'nin iki numaralı ismi” olarak nitelenen Ayman El Zevahiri'nin yaptığı açıklamada Türkiye'nin "ISAF'ın komutasını devralmasıyla savaş ilan etmiş olacağı” söyleniyor.

(soL-Haber Merkezi)