Türkiye ve Rusya stratejik ortak mı oldu?

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Perşembe günü başlayan resmi Rusya ziyareti sırasında dün Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ile bir görüşme yaptı.

soL (DIŞ HABERLER) Gül ve Medvedev arasında yapılan görüşmelerden sonra taraflar arasında iki ülke arasındaki ekonomik, siyasal ve kültürel ilişkilerin çerçevesini tanımlayan ortak bir deklarasyon imzalandı.

Görüşme sonrası ev sahibi olarak basına ilk açıklamada bulunan Medvedev, Gül'ün Moskova ziyaretinin Rusya için çok önemli olduğunu, görüşmelerin çok başarılı geçtiğini, yeni dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin çok boyutlu olacağını kaydetti.

İkili görüşmeler sonrasında imzalanan ortak deklarasyonun siyasi bir deklarasyon olduğunun altını çizen Medvedev, "Bu antlaşma, formal bir antlaşma değildir. Bu antlaşma ile iki ülke arasındaki siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ilişkilerinin gelişimini içeren bir antlaşmadır" dedi.

Rusya için Türkiye'nin çok önemli ekonomik bir partner olduğunun altını çizen Medvedev, geçen yıl içerisinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 32 milyar dolara, hatta bazı rakamlara göre 34 milyar dolara çıktığını, bu ticaret hacminin zamanında 1 milyar dolar olduğunu, günümüze gelindiğinde bu rakamın 35 kat arttığını söyledi. Kısa bir süre önce iki ülke arasındaki ticaret hacminin 25 milyar olmasının hedeflendiğini kaydeden Medvedev, bugün bu hedefin aşıldığını belirtti.

Görüşme sırasında ayrıca Gül ile, bölgesel, kültürel, iki ülke vatandaşları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunun ele alındığını ifade eden Medvedev, her yıl 2.5 milyon Rus'un Türkiye ye geldiğini, bu rakamın çok ciddi bir rakam olduğunu söyledi.

Görüşmeler sırasında, uluslararası ve bölgeler arası problemlerinde ele alındığını ifade eden Medvedev, "Bugün yaşanan problemler dahil, Rusya'nın karşı karşıya olduğu terör tehlikesini, diğer sorunları ele aldık. Bu konuda işbirliği yapma imkanımız bulunmaktadır. Görüşmemizde, Kafkasya ve Karadeniz güvenliği konusunu da ele aldık. Türkiye tarafından ortaya atılan Kafkasya İstikrar ve Güvenlik Platformu önerisi konuştuk. Bu projenin hayata geçme şansı bulunmaktadır. Bu yüzden Türkiye'ye teşekkür ederiz. Ağustos krizi, bölgedeki ülkelerin kriz esnasında koordinasyon kurmasının çok anlamlı olduğunu orta çıkardı.. Bölge ülkelerinin bu sorunu diğer ülkeler olmadan çözmesi de bizim için çok önemli bir başarı" diye konuştu.

Orta Doğu ve diğer uluslararası sorunlarda Rusya'nın savunduğu tezlerin Türkiye'nin savunduğu tezler ile aynı olduğunu kaydeden Medvedev, açıklamasının sonunda Gül'ü açık bir şekilde kalpten kutladığını, bu görüşmenin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandırmasını umduğunu söyledi.

Medvedev'den sonra söz alan Gül ise, Rusya'da olmaktan çok mutlu olduğunu, Rusya ziyareti sırasında kendisine, eşine ve beraberindeki bakanlara çok misafirperver davranıldığını bu yüzden Medvedev'e teşekkür etmek istediğini ve ayrıca burada Medvedev üzerinden Rusya halkına Türkiye halkı adına çok teşekkür ettiğini söyledi.

Medvedev'in taraflar arasında yapılan görüşmeleri çok güzel bir şekilde özetlediğini kaydeden Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok boyutlu olduğunu, imzalanan antlaşma ile taraflar arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğini kaydetti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin 500 yılı varan bir süredir devam ettiğini belirten Gül, Rusya ve Türkiye'nin bölgenin önde gelen ülkeleri olarak bölgede barışı sağlayabileceğini, iki ülke arasındaki ilişkiler sonucunda ticaret hacminin 30 milyar doları aştığını, bu rakamın önümüzdeki yıllara 45-50 milyar dolara yükselebileceğini ifade etti.

Rus ve Türk işadamlarının karşılıklı yatırımlarını desteklediklerini vurgulayan Gül, Rusya'dan her yıl 3 milyona yakın turistin Türkiye'ye geldiğini, Medvedev'in dediği gibi iki ülkenin de uluslararası sorunlar ile benzer politikaya sahip olduklarını sözlerine ekledi.

Gül, konuşmasının sonunda ziyaretinin iki ülke arasında yeni bir sayfa açacağını, kendilerini ağırladıklarından dolayı Medvedev'e teşekkür ettiğini ve en yakın zamanda kendisini ve eşini Türkiye'ye beklediklerini belirtti.

İmzalanan deklarasyon, bazı basın yayın organları (özellikle AKP'ye yakın) tarafından, Rusya ve Türkiye arasında stratejik işbirliği çıktığı şeklinde yorumlansa bile, özellikle Rusya'da Kremlin'e yakın bazı kaynaklar, Türkiye'nin Rusya'nın stratejik partnerinin olmasının çok zor olduğunu belirttiler.

Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu ve kısa zamanda NATO'dan çıkma gibi bir hedefinin olmadığını kaydeden yetkili, bu koşullar altında Türkiye'nin Rusya'nın sadece ekonomik partneri olabileceğini belirtti.

Rusya'nın dış politikasının pragmatist ve kendini yeniden var etmeye dayandığını belirten kaynak bu anlamda Türkiye ve Rusya'nın bugün itibari ile stratejik partner olmasının imkansız olduğunu sözlerine ekledi.