Türkiye, Suriye 'muhalefetinin' diyalog çağrısından rahatsız oldu!

Suriye Muhalif ve Devrimciler Ulusal Koalisyonu’nun Başkanı olan Muaz El Hatip’in, Beşar Esad’a yaptığı diyalog çağrısı Türkiye’yi gerdi.

Çetelerin Suriye’ye yaptığı saldırılara açık destek veren ve diyalog yolunun artık kapandığını belirten Türkiye, dış destekli Suriyeli “muhaliflerin” Esad’a yaptığı diyalog çağrısından rahatsız oldu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, diyalogun tek koşulunun Esad’ın sahip olduğu tüm yetkilerini yeni kurulacak hükümete devretmesi olduğunu belirtirken, “Bu koşul yerine getirilmediği sürece diyalogun da yararı olmayacaktır” diyerek Suriye muhalefetinin diyalog çağrısından rahatsız olduğunu açıkça ortaya koydu.

Davutoğlu’nun bu sözlerine karşın ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, “Türk liderlerden gelen tahrik edici yorumlar, bizi açıkçası çok rahatsız ediyor. Son 24 saat içerisinde bu konudaki kaygılarımızı ABD'nin Ankara Büyükelçiliği kanalıyla üst düzey Türk yetkililerine aktardık. Burada bizim görüşümüz, hedef üzerindeki konsantrasyonumuzu bozmamalıyız ki bu da şiddetin durmasının ve Esad'ın iktidarı bırakmasının sağlanması ve demokratik bir Suriye'ye doğru sayfanın çevrilmesi” dedi.

Bugün soL gazetesinde yer alan haberde konuya ilişkin önemli bazı ayrıntılara da yer verildi. El Kuds El Arabi gazetesine dayandırılan bilgiye göre, ABD, Körfez ülkelerinden muhaliflere silah vermeyi kesmesini istedi.

Haberde, ABD’nin Suriye konusunda kalıcı bir biçimde istikamet değiştirdiğini söylemek için henüz erken olduğu belirtilirken, ABD’nin Müslüman Kardeşleri de müzakere çizgisine ikna etmeye çalışıyor olabileceği belirtildi.

İlaf gazetesine dayandırılan başka bir bilgiye göre ise Suriye konusunda en büyük saldırganlığı sergileyen Türkiye ve Katar’ın da “diyalog” konusunda anlaşmazlığa düştüğü ileri sürüldü. Katar’ın diyalog için yeşil ışık yaktığı belirtilirken, Türkiye’nin süreç içinde ipleri elinden kaçırmaya başladığı vurgulandı.

(soL - Haber Merkezi)