Türkiye Rusya'dan silah almak istiyor

Rus silah şirketi Rosoboroneksport Danışmanı Anatoli Aksenov Türkiye'nin Rus füzesavar sistemi ve savaş helikopterlerine ilgili duyduğunu söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya'nın silah satan devlet şirketi Rosboroneksport danışmanı Anatoli Aksenov, İstanbul'da 27-30 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek IDEF-2009 Uluslararası Savunma Sanayisi Fuarı'yla ilgili gazetecilere bilgi verdi.

Aksenov açıklamasında fuarın ardından Türk tarafıyla askeri-teknik bir işbirliği konusunda anlaşma imzalayabileceklerini söyledi. Anlaşmanın içeriği ile ilgili kesin bir bilgi vermeyen Akseno Türkiye'nin füzesavar sistemlerine ve saldırı helikopterlerine ilgi duyduğunu anlattı.

İstanbul fuarına katılacak Rus heyetine de başkanlık yapacak olan Aksenov, Türkiye'nin 1990'lı yılların ortalarından itibaren kendi savunma sisteminde geniş ölçekli yeniden yapılandırma programını gerçekleştirdiğini ve bu programın 2020 yılında kadar devam edeceğini anlattı. Aksenov, Şubat ayında Rusya ve Türkiye savunma bakanlarının bir araya geldiğini ve görüşmede tarafların askeri-teknik işbirliği alanında ilerleme bekledikleri yönünde açıklama yaptıklarını da hatırlattı.

Aksenov, İstanbul fuarında Rusya'nın 120 silah ve askeri araçla temsil edileceğini aktararak Türkiye'nin Rus füzesavar sistemi ve askeri helikopteri başta olmak üzere, bazı savunma sistemlerine ilgi duyduğunu kaydetti.

Rus yetkili, "Rusya ve Türkiye arasında şu an dış ticaret hacmi 40 milyar doları aşmış bulunuyor. Fakat burada askeri-teknik işbirliğine ayrılan pay çok az. Tabii bu hususu anlıyoruz. Türkiye NATO üyesi. NATO ülkeleri Amerikalılara çok bağlı. Türkiye ise NATO ve ABD'nin güney kanadını oluşturuyor. Ama son dönemlerde Rusya da bu piyasaya giriyor ve kendi konumlarını güçlendiriyor" dedi.