Türkiye petrol için Irak’ta karışıklık çıkartıyor

Irak basını, Anbar eyaletinde yaşanan huzursuzluktan Türkiye’yi sorumlu tuttu. Türkiye’nin Bağdat’a mesaj göndererek Ürdün’le petrol veya doğalgaz anlaşması yapmaması karşılığında, “buradaki karışıklığı bir saatte sonlandırırım” dediği öne sürüldü.

Ankara ile Irak merkezi hükümeti arasındaki gerginlik sürerken Irak basını, Sünnilerin yoğun olarak yaşadığı Anbar eyaletinde baş gösteren huzursuzluktan Türkiye’yi sorumlu tuttu.

Irak'ın El-Mustakbil gazetesi, Anbar eyaletinde baş gösteren sorunların arkasında Türkiye'nin bulunduğunu öne sürerken Iraklı “güvenilir” bir kaynağa dayandırılan haberde Anbar eyaletindeki “sivil itaatsizliğin ve protesto gösterilerinin Bağdat yönetimine baskı uygulamak amacı ile Türkiye'nin kışkırtmaları sonucu düzenlendiğini” öne sürdü.

ANKA’nın aktardığı habere göre, kaynak, “Ankara yönetiminin Bağdat'a mesaj gönderdiğini, mesajda, Bağdat yönetiminin Ürdün üzerinden petrol veya doğalgaz sevkiyatı ile ilgili herhangi bir projeyi hayata geçirmeme konusunda söz verdiği takdirde, Ankara’nın Anbar'daki protestoları bir saatte sonlandırabileceğinin” ifade edildiği iddiasında bulundu.

Söz konusu kaynak, ayrıca Ankara’nın “daha fazla petrole karşı” gıyabında idam cezasına çarptırılan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'yi Bağdat yönetimine “teslim etmeyi bile görüşebileceğini bildirdiğini” de iddia etti.

Irak’tan Erdoğan'a mezhepçilik davası
Fars Haber Ajansı’nın Iraklı El-Kanun haber sitesine dayandırdığı habere göre, Iraklı siyasi bir hareketin, Başbakan Erdoğan’ın aleyhinde dava açacağı bildirildi.

Haberde, söz konusu siyasi hareketin, Iraklı Şii Müslümanlara saldırması ve bu kesimi azınlık olarak nitelemesi ve ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'ye kucak açması ve koruma altına alması yüzünden, Erdoğan aleyhinde dava açacağı belirtildi.

Ahrar El-Irak isimli siyasi hareketin Genel Sekreteri tarafından yapılan açıklamada, Erdoğan'ın Iraklı Şii Müslümanlara saldırdığı, bu saldırılarla Irak'ta etnik ve dini fitne çıkarmayı amaçladığı belirtildi.

Irak Merkezi Hükümeti Başbakanı Nuri El Maliki tarafından dün yapılan açıklamada ise, Türkiye'nin Irak'ı bölmek istediği ancak bunda başarılı olamadığı ifade edilmişti.

(soL- Dış Haberler)