Türkiye, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne asker yollamaya hazırlanıyor!

Türkiye, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nı istişareler sonrasında, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne asker gönderme konusunda prensipte uzlaştı.

(soL - Haber Merkezi) Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanlığı Afrika Genel Müdürü Büyükelçi Hulusi Kılıç başkanlığında sivil ve askeri yetkililerden oluşan heyetin OAC’ye yaptığı ziyaret sonrası hazırlanan rapor çerçevesinde, Genelkurmay Başkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında yürütülen çalışmalar tamamlandı. Bu çalışma sırasında, OAC’de 2 bine yakın asker bulunduran Fransa ile Türkiye Genelkurmay Başkanlıkları arasında da bir dizi toplantı yapıldı.

Türkiye’nin askeri olarak hangi katkıları koyabileceğine dair yapılan görüşmelerin ardından, prensipte Türkiye’nin OAC’ye gönderilecek "insani yardımları" organize etme, güvenlik güçlerini eğitme ve ülke içinde asayişin sağlanmasına katkı yapabileceği uygun bulundu.

Türkiye’nin ilk etapta OAC’ye bir tim asker göndermesi planlanıyor. Türk askerinin ne zaman OAC’ye gideceği bundan sonra AB ile yürütülecek görüşmeler sonunda belli olacak. Bugün Türkiye’ye gelmesi beklenen Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın Afrika’dan sorumlu yetkisiyle de konu ayrıntılı şekilde görüşülecek.

Yaklaşık bir ay önce AB, Türkiye’ye bir mektup göndererek OAC’de görevlendireceği AB’nin askeri misyonuna katkı yapmasını istemişti. Bu talebin değerlendirileceğini söyleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “İster AB, ister Afrika Birliği veya İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından oradaki katliamları durdurmaya yönelik ne tür çalışmalar yapılırsa, biz de elimizden gelen katkıyı yaparız” demişti.