Türkiye olmasaydı… Dünyanın vay haline!

8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarının açılışında Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’yi ‘barış elçisi’ ilan ederken, ülkenin organizasyonu gerçekleştirenler sayesinde kalkındığını iddia etti.

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği’nin düzenlediği ve 120 ülkeden 750 öğrencinin katıldığı Olimpiyatların, Ankara Altınpark’taki etkinliğinde konuşan Bağış’ın ‘coşkusu’ şaşkınlık yarattı. Egemen Bağış’ın konuşması ‘Türkiye olmasa dünyanın vay haline!’ dedirtecek türdeyken, organizasyonu gerçekleştirenleri kalkınmanın mimarı ilan etmesi dikkat çeken diğer bir nokta oldu.

“Gözyaşlarımı tutamıyorum”
Egemen Bağış, dünyada kimilerinin yardıma muhtaç olanlara ulaştırılmaya çalışılan yardımları engellemeye çalıştığını belirterek, “Sekiz yıldır Türkiye'ye dünyanın dört bir yanından gelen, bizim dilimize, bizim şarkılarımıza, şiirlerimize gönül vermiş büyük heyecanla çarpan yürekleri gördükçe gözyaşlarımı tutamıyorum. Ama şunu bilin ki bu gözyaşları hüzün değil sevincin, gururun, coşkunun gözyaşları” dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da Brezilya – Türkiye dostluğu için çabaladığını ifade eden Bağış, Türkiye’nin olası bir savaşı engellemeye çalıştığını söyledi.

Bağış’a göre Dünya barışı Türkiye’nin elinde
Ortadoğu’nun savaşın her türlüsünü gördüğünü kaydeden Bağış, “Ama diplomasinin görmediği yöntemler var. Diyalogla, hoşgörü ile konuşarak, anlaşarak savaşları engellemek için çabalıyoruz ve çabalayacağız. Bu organizasyonu düşünen büyüklerimiz gibi bugün burada 120 ülkeden 750 genci bir araya getiren anlayış gibi bu barış çabasına inanarak başladık'' diye konuştu.

Bağış, konuşmasında her şeyin inanmakla başladığını dile getirerek, '' Biz inandığımız için Afganistan ile Pakistan'ı, Bosna Hersek ile Sırbistan'ı, Suriye ile İsrail'i, Rusya ile Gürcistan'ı, Irak'la Suriye'yi, ABD ile İran'ı barıştırmak için çabalıyoruz. Biz inandığımız için hem İslam Konferansı Örgütünün Genel Sekreterliğini yürütüyoruz hem BM Güvenlik Konseyinde dünyanın sorunlarına çare bulmaya çalışıyoruz hem de AB ile müzakereleri kararlılıkla sürdürüyoruz'' dedi.

“ Türkiye sekiz yıldır ‘biz’ olmayı öğrendi”
Türkiye’nin bölünme tartışmalarının en çok gündeme geldiği, iç çatışmaların büyümesine dönük korkuların yaşandığı bir dönemi AKP iktidarının sekiz yılını, ülkenin kendi içinde barışı yakalaması olarak niteleyen Bağış, farklı etnik kökenler, farklı inanç grupları ve yaşam tarzları arasında diyalog kurulduğunu savundu.

Egemen Bağış’ın sürekli barış mesajları verdiği sıralarda, İzmir’de kurşun yarasıyla hayatını kaybeden ve polis tarafından vurulduğu iddia edilen Kürt öğrenci Şerzan Kurt’u anmak isteyen BDPlilerin polis engeli ile karşılaşması, farklı etnik kökenlere tahammülün o kadar da gelişmediğini ortaya koydu.

Organizasyonu gerçekleştiren anlayışa övgü
Türkiye’de çok büyük acılar yaşandığını ancak bunların geride kaldığını savunan Bağış, “Cumhuriyet tarihi boyunca 6 bin kilometre yol yapabilen devlet son 7.5 yılda 12 bin 500 kilometre yol yapabildi. Türkiye'deki okulların bugün üçte biri, hastanelerin de dörtte biri son yedi yılın eseridir. Çünkü bir kardeşlik mesajı yakalanmıştır. Bu yakalamanın arkasında bugün bu organizasyonu gerçekleştiren anlayışın büyük payı vardır. Bizim farklılıklarımızın zenginlik olduğunu, hakaret edenlere bile sabırla cevap vermeyi öğreten büyüklerimiz olduğu için mutluyuz'' dedi.

Söz konusu organizasyonun gerçekleşmesinde Fethullah Gülen cemaatinin büyük katkıları olduğu, tanıtımında Zaman Gazetesi’nin de önemli rol oynadığı biliniyor.

“Osmanlı torunu Türkiye artık marka”
Öte yandan, Bağış’ın yaşadığı coşkuya, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de ortak oldu. Gökçek, ''Türkiye, dünya politikalarını belirleyen, nerede sıkıntı varsa çözen Osmanlı torunu olarak yoluna devam ediyor'' dedi.

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların dünyayı dolaştığını, nerede sıkıntı varsa oraya gittiklerini kaydeden Gökçek konuşmasının devamında Türkiye’yi dünyanın her yerinde görmekten memnuniyetini dile getirdi. Gökçek konuşmasına şöyle dedi: '' Hangi ülkeye gitsem Türkiye'nin sesini, bayrağını görmek beni memnun ediyor. Ülkemizin sesini duyurmak için ailelerini bırakıp dünyaya yayılan eğitimcilerin haklarını ödemek mümkün değil.''

Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam da konuşmasında, yedi yıl önce 17 ülkenin katılımı ile gerçekleştirilen Olimpiyatların, bu yıl 120 ülkeden 750 öğrenci ve 350 öğretmenin katılımıyla yapıldığını belirtti. Törende Egemen Bağış, Melih Gökçek ve Nevin Gökçek’e Kazak Milli kıyafeti giydirilirken, protokol üyelerinin butona basması ile resmi açılış yapıldı.

(soL – Haber Merkezi)