Türkiye-Kuzey Irak arasında dikkat çekici trafik

Kuzey Irak-Türkiye arasında hızlanan görüşme trafiği sürüyor. Bu trafiğe Ankara'ya gelen ABD'li komutan Austin de katıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ise Kuzey Irak'a gidecek.

Kuzey Irak'a giderek Mesut Barzani ile görüşen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bugün de Ankara’da ABD heyetiyle bir araya geliyor. Bakan Atalay, heyet başkanlığını ABD’nin Irak’a atanan yeni komutanı Orgeneral Lloyd Austin’in yapacağı görüşmelerin odak noktasında Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü mekanizmadan çıkan eylem planının yer alacağını açıklamıştı.

Atalay, referandum nedeniyle bu ve buna benzer dış temasların ertelendiğini ve şimdi yapılmalarının normal olduğunu öne sürmüş, terörle mücadele konusunda ilgili ABD ve Irak’tan beklentilerin sürdüğünü söylemişti.

Hakan Fidan Kuzey Irak'a gidiyor

PKK konusunda ABD’ye giderek burada CIA ile görüşen MİT Müsteşarı Hakan Fidan, şimdi de Kuzey Irak’a gidiyor. Önümüzdeki hafta Erbil’e gitmeyi planlayan Fidan’ın, burada Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani ve Kuzey Irak’ta yerel güvenlik birimlerinin temsilcileri ve ABD’li askeri yetkililerle görüşmesi bekleniyor. Fidan’ın görüşmelerinin ana odağını PKK’nın Kandil’den indirilmesi ve örgütün silahsızlandırılması gibi konular oluşturuyor. Fidan’ın Atalay’la birlikte İran ve Suriye’ye de gitmesi planlanıyor.

Atalay, 'Erbil'le önemli görüşmeler yaptık" demişti

Mesut Barzani ile görüşmesinden dönen İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın havaalanında yaptığı, “Erbil’de terörle ilgili çok önemli görüşmeler yaptık. Daha önceden yürüttüğümüz çalışmalar vardı. Eylem planımız vardı. Eylem planının takibi, yürümesi ile ilgili konuları görüştük. Devam edecek” şeklindeki açıklamasının izini sürüyoruz.

(soL-Haber Merkezi)