‘Türkiye, Kürt cihatçılar örgütü kurdu’

Fransız istihbarat dergisi “Intelligence Online”a göre Türkiye, PYD ile savaşması için Kürtlerden oluşan cihatçı bir tabur kurdu. Taburdakilerin bir kısmının Fethullah Gülen yurtlarından geldiği öne sürüldü.

(soL - Haber Merkezi) “Intelligence Online” dergisinde “Türkiye ve Suriye arasındaki sınırın bir kısmını tutan Suriye Kürt hareketi PYD birlikleri ile savaşmak için, Ankara neredeyse tamamı Kürtlerden oluşan ve adı Ketibet el-Taliban (KaT) olan cihatçı bir taburun kurulmasını teşvik etti” haberine yer verildi.

Haberde, yoksul Kürt gençlerinden oluşturulduğu belirtilen taburdakilerin PYD’ye karşı, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve El Nusra Cephesi cihatçılarının yanında savaşmak üzere Türkiye-Suriye sınırına gönderildiği de belirtildi.

KaT’a katılımlar konusunda ise haberde şu bilgilere yer veriliyor “KaT’ın bazı savaşçıları Kürt cezaevlerinde İslam’a dönen ayrılıkçı Kürt hareketi PKK’nin eski üyeleridir. Başkaları İmam Fethullah Gülen’e bağlı Kürdistan’daki dini okullardan geliyorlar. Bir başka Kürt hareket olan, Iraklı Kürt lideri Mesut Barzani’ye yakın PDKS (Abdulhakim Başar’ın liderliğindeki Suriye Kürdistan Demokratik Partisi) de Türk, Suriye ve Irak sınır boylarında PYD birliklerine karşı savaşıyor.”