Türkiye kriptoloji uzmanı oldu

YGS sınavındaki şifre iddiaları öğrencileri ve öğrenci velilerini hafiyeye çevirdi. Günlerdir internet forumları ve sözlüklerde keşfedilen şifrelerin deşifrasyonlarından geçilmiyor. Herkes yayınlanmaya başlayan kitapçıklarda şifre ararken bir şifre de Radikal gazetesinden geldi

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın kamuoyuna ilan edilen kopyasında tespit edilen şifre üzerine ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in tüm adayların kitapçıklarını görünür hale getirmesi, yeni ve daha basit bir şifreyi ortaya çıkardı. Yeni şifreye göre, matematik testinde şıklar arasında en yüksek sayının sağındaki şık her zaman doğru yanıt oluyor. Kural, uygulandığında 40 matematik sorusundan 30’un üzerinde doğru yanıt çıkarılabiliyor.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in ikili kopyanın önüne geçmek için ‘adaya özel kitapçık’ uygulaması, sistemi arapsaçına çevirdi. Basına dağıtılan YGS kitapçığında tespit edilen şifrelemenin ardından basının karşısına çıkarak, “Şifre olarak bahsedilen durum hiçbir adayın soru kitapçığı için geçerli değildir” açıklaması yaptı ve tüm kitapçıkları kamuoyuna açtı.

Kitapçıklar yayımlanır yayımlanmaz, Türkiye’nin dört bir yanından, bilgisayar uzmaları, veliler ve üniversite adayları harıl harıl şifre çözmeye çalıştı. Amerika gibi başka ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlar bile kendilerini Türkiye’nin gündemine kaptırarak, ÖSYM’nin sistemine girip, şifre arayışına girdi. Ancak dün akşam itibariyle henüz Bursa gemlik ilçesindeki salonlardaki kitapçıklar görünebildiği halde, birden fazla şifre tespit edildi.

Bir şifre de Radikal’den
11183.80782 nolu kitapçığa bir okurun uyarısıyla ulaşan Radikal, matematik testinde yaptığı inceleme sonucunda, seçeneklerin basın kopyasındaki temel sıralama korunarak yerleştirildiğini tespit etti. Buna göre en basit ifadeyle seçenekler arasındaki en büyük rakamsal değerin sağındaki şık işaretlendiğinde 30’a yakın soruda doğru sonuca ulaşılıyor. Ayrıca soruların küçükten büyüğe dizilimi yeniden düzenlendiğinde 30’un üzerinde soruyu doğru yapmak mümkün. İşte birkaç örnek.

Soru 15: x.(10!) çarpımı bir pozitif tam sayının karesi olduğuna göre, x’in alabileceği en küçük değer kaçtır?
a) 21 b) 7 c) 5 d) 10 e) 14
Şıklarda en yüksek sayı 21. 21’in sağında b) şıkkı var, b şıkkı doğru yanıt oluyor.
En yüksek rakamın sağındaki şıkkın doğru olması kuralı 11250.36833 no’lu kitapçıkta da uygulanabiliyor. Radikal’in editörleri dün akşam saatlerinde, çok kısa sürede bu formülü uygulayarak, 20’nin üzerinde soruya doğru yanıt vermeyi başardılar.