Türkiye kararının arkasında, İran tepkili

Başbakanlık kaynaklarından yapılan açıklamada, "Türkiye, Tahran Anlaşmasında attığı imzanın arkasında durmuştur" denirken, İran kararın durumu daha da karmaşıklaştıracağını savunarak kabul edilen kararı reddetti.

Başbakanlık kaynaklarından tasarının oylanmasından sonra yapılan açıklamada, "Türkiye, Tahran Anlaşmasında attığı imzanın arkasında durmuştur. Zira Türkiye başından beri diplomasi yolunun açık tutulmasını ve sorunun diplomasi yoluyla çözülmesini savunmuştur" denildi.

Açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın, oylama öncesinde bir dizi temasta bulunduğu belirtilirken, Başbakanın ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile telefonla görüştüğü ifade edildi.

Açıklamada "Hayır" oyunun gerekçesi olarak ise "Türkiye, Tahran Anlaşmasında attığı imzanın arkasında durmuştur. Zira Türkiye başından beri diplomasi yolunun açık tutulmasını ve sorunun diplomasi yoluyla çözülmesini savunmuştur. Bu yöndeki kararlılığı ve tutarlılığı BM Güvenlik Konseyindeki oylamada da açıkça ifade edilmiştir. Türkiye, yaptırım kararının alınmasına rağmen diplomasi yolunun hala açık olduğuna inanmaktadır. Bu yönde çabalarını sürdürecektir" denildi.

İran rest çekti
İran, BM Güvenlik Konseyinin İran'a nükleer programı nedeniyle yeni ve daha sıkı yaptırımlar getiren karar tasarısının kabulünü, "yanlış bir önlem" olarak niteleyerek reddetti. İran kaynaklarına göre, İranlı yetkililer söz konusu kararın "durumu daha da karmaşıklaştıracağını" ifade ettiler.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise BM Güvenlik Konseyi'nin İran yönelik olarak kabul ettiği yeni yaptırımlarla ilgili kararın hiçbir değer taşımadığını ve "kullanılmış bir mendil gibi çöp kutusuna atılması gerektiğini" söyleyerek, "Evet" oyu veren ülkelere sert bir yanıt verdi.

Ahmedinejad, ziyaret ettiği Tacikistan'da yaptığı açıklamada, "Bu kararın hiçbir değeri yok... Çöp kutusuna atılması gereken kullanılmış bir mendil gibi" dedi.

Öte yandan, İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Ali Asker Sultaniye de bir açıklama yaparak, "Hiçbir şey değişmeyecek" dedi ve "İran İslam Cumhuriyeti, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sürdürecek" şeklinde konuştu.

İran'ın yaptırım kararının alınmasına neden olan uranyum zenginleştirme faaliyetlerine devam edeceğini açıklaması ve yeni herhangi bir yaptırım kararı alınırsa nükleer çalışmalarına ilişkin her türlü diplomatik teması keseceğini belirtmesinin uluslararası arenada nasıl yankı bulacağı merak konusu.

İran Türkiye'ye teşekkür etti
İran'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Khazee, karar tasarısına "hayır" oyu veren Türkiye ve Brezilya ile karar tasarına destek vermeyen Lübnan'a teşekkür etti.

Khazee, yaptırımların ABD ile birkaç müttefiği tarafından Konsey üyesi ülkelere "empoze" edildiğini söyledi ve Türkiye ve Brezilya'nın bu karara "hayır" oyu vermesinden ve Lübnan'ın da çekimser kalmasından memnuniyet duyduklarını belirtti.

(soL-Haber Merkezi)