‘Türkiye istikrarlı, bölgeyi bütünleştirebilir’

“Kuzey Irak’ın gelecekteki başbakanı” olarak bilinen Dr. Khaled Salih, dün Türkiye’deydi. Patronları Kuzey Irak’a çekmeye çalışan Salih, AKP’ye de jest yaptı.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakan Başdanışmanı Dr. Khaled Salih, dün İstanbul’da bir konferans verdi.

“Kuzey Irak’ın gelecekteki başbakanı” olarak bilinen Salih, konferansta patronlara övgü yağdırırken, Türkiye’nin “bölgedeki tek istikrarlı ülke” olarak bölgesel bir entegrasyonda “ağabeylik” yapabileceğini de söyleyerek, AKP hükümetinin Ortadoğu açılımına destek çıktı.

“AB benzeri oluşum”
Akşam gazetesi yazarı Ali Saydam’ın sahibi olduğu Bersay İletişim Enstitüsü’nün organizasyonuyla dün “Kuzey Irak’ın Yatırım Potansiyeli ve Türk İş Dünyasına Sunduğu Fırsatlar” başlıklı bir konferans veren Dr. Khaled Salih, bölgeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kuzey Irak’ın Türkiye için ekonomik olarak birçok fırsat sunduğunu ifade eden Salih, “Bence bölgede Avrupa Birliği (AB) benzeri bir oluşum oluşabilir. AB de büyük kavgaların ardından ticari işbirlikleri ile bir araya geldi. Daha sonra bu pozitif etkiyi gören diğer ülkeler onlara katıldı. Bu konuda Türkiye son derece önemli bir rol oynayabilir. Çünkü bölgedeki en istikrarlı ülke Türkiye” dedi.

Kuzey Irak’taki halkın Türkiye’yi modern dünyaya açılan kapı olarak gördüğünü belirten Salih'e göre, “Herkes ikinci dil olarak Türkçe öğreniyor, bir gün Ankara veya İstanbul’a gitmenin hayalini kuruyor”du.

Türkiye’yle 2 milyar dolarlık ticaret
Kuzey Irak için Türkiye’nin “en önemli ülkelerin başında geldiğini” söyleyen Salih, en yoğun yatırımın da Türkiye’den geldiğine dikkat çekerek, “Türkiye ile Irak arasında 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi kapasitemiz var. Bunun 2 milyar doları Kuzey Irak ile Türkiye arasında. Türkiye’nin yeni yatırımlarla bölgede olmasını ümitle bekliyoruz” dedi.

“Kürt sorunu da çözülür”
Türkiye’den gelen yatırımların Kürt sorununu da çözeceğine üstü kapalı değinen Salih, “Bölgeye dünya şirketlerinin ilgisi çok büyük, ancak Türkiye’nin bölgeye yatırım yapması hem Türkiye hem de bölge halkı için çok önemli. Bu yatırımlar sınırın her iki tarafında da refahın artışına katkıda bulunacaktır” dedi.

Kuzey Irak’ta Türkiyeli patronlar için çok sayıda yatırım alanı olduğunu vurgulayarak “Türkiye’den özellikle havaalanı inşaatı ve tıbbi hizmet alanında hizmet almayı planlıyoruz. Her şirket gelip yatırım yapabilir, biz bir kısıtlama yapmıyoruz, her alan yatırıma açıktır” diyen Salih, Türk şirketlerinin özellikle inşaat sektöründe aktif rol aldığını ifade etti.

Salih, konuşmasında Fethullah Gülen okullarına da değinerek, “Türkiye’de özel eğitim veren kurumların bölgede yeni okular açıyor, modern eğitim almak için insanlar bu okullara gidiyor” dedi.

“500 Türk şirketi var”
Konferansın esas hedefi olan “patronları cezbetme” başlığında Kuzey Irak’ı tanıtan Salih, bölgesel yönetimin yabancı yatırımcıya açık bir politika izlediğini vurguladı ve yatırımcılar arasında 500 Türk şirketi bulunduğunu, bu yıl onaylanan 145 projenin tutarının 16 milyar dolar olduğunu belirterek “Türkiye-Irak ticaret hacmi 5 milyar dolar olarak hesaplanıyor, bunun yıl sonuna kadar 8 milyar dolara çıkması bekleniyor. Türk işadamlarının bölgedeki potansiyeli tanımasıyla bu rakamları aşarız” vaadinde bulundu.

“Petrole, doğalgaza gel”
Kuzey Irak petrolünün 1 Haziran 2009 tarihinden bu yana günde 100 bin varil olarak Türkiye üzerinden dünya pazarına satıldığını söyleyen Salih, bu rakamın tedricen artarak, dört yıl içinde günlük 1 milyon varile çıkmasını hedeflediklerini söyledi.

Irak’ın, petrolde dünyanın en büyük üçüncü, doğalgazda ise onuncu büyük rezervine sahip olduğunu dile getirerek, “Irak’ın kendi enerji altyapısını modernize edebilmesi için yeni yatırımlara ihtiyacı var. Bu nedenle Kuzey Irak’ta üretip, ihraç edeceğimiz petrol miktarı, önümüzdeki dönemde daha da artacak ve yeni yatırımlara ihtiyaç var” dedi.

Salih, “Irak’ın sahip olduğu doğalgaz kaynaklarının yüzde 80’inin Kuzey Irak’ta olduğunu düşünüyoruz. 2015 yılında doğalgaz kaynaklarımızı tam kapasite ile kullanmaya başlayabileceğimizi öngörüyoruz. Bölgeden çıkartılacak doğalgaz hem Türkiye’nin hem de Avrupa ülkelerinin ihtiyacını karşılayabilir” diyerek iştah kabarttı.

“Doğan Holding de yatırım düşünüyor”
Halen Kuzey Irak’ta enerji sektöründe Çukurova ve Pet Holding’in yatırımları olduğunu söyleyen Salih, Doğan Holding’in de bölgede yatırım yapmayı düşünen şirketler arasında olduğunu belirtti.
soL (Haber Merkezi)