Türkiye "Irak'a baskı yapıyor" mu?

Şemdinli'deki saldırının ardından yapılan yorumlarda, ardında ABD, AB ve Kuzey Irak'ın olabileceği dile getirilirken, diplomatik süreç de bir yandan işliyor. Türkiye Irak'a verdiği notanın yanı sıra Irak'taki işgal gücü ABD ile de temaslarını sürdürüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Şemdinli'deki Aktütün sınır karakoluna yapılan saldırının ardından, Türkiye, Irak merkezi yönetimine nota verirken, Washington'daki Türk Büyükelçiliği kanalıyla ABD nezdinde temasların da sürdürüldüğü bildirildi. Irak'a verilen notanın, bu ülkedeki işgal gücü olması nedeniyle ABD'ye de verilmiş olduğu öne sürülüyor.

Dışişleri Bakanlığı tarafından saldırının ardından yapılan açıklamada, saldırının Kuzey Irak'ta bulunan ağır silahların desteğinde yapılmış olmasının, terör örgütünün bu bölgedeki faaliyetlerini sürdürebildiğini gösterdiği belirtilirken, "Bu menfur saldırı üzerine Irak makamları ve diğer ilgili taraflar nezdinde girişimlerde bulunulmuş, uluslararası hukuk çerçevesinde konuyla ilgili görev ve sorumlulukları hatırlatılmış, bu olayın faillerinin yakalanması ve tekerrürünün önlenmesi için gerekli tedbirleri almaları talep edilmiştir. Komşumuz Irak'ın hükümetinden, bu konuda üzerine düşen sorumlulukların gereğini yerine getirmesini beklemekteyiz. Irak ve diğer ilgili taraflar nezdinde gerekli girişimler sürdürülmektedir" ifadeleri kullanılmıştı.

"Sınırınıza sahip çıkın"
Ankara'nın notası, Irak Dışişleri Bakanlığına, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay tarafından iletilirken, diplomatik kaynakların, saldırının sınır ötesinden düzenlendiğine işaret ederek, "o zaman 'sınırınıza sahip çıkın' diyoruz, hem Irak'a hem de işgal gücü olması dolayısıyla ABD'ye" dediği öğrenildi.

Talabani Gül'ü aradı
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin, önceki gün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Gül'ü telefonla aradığı bildirildi. Talabani'nin, Şemdinli'deki saldırıyı şiddetle kınadığı ve bayram ertesinde yapılan bu terör saldırısının hem Türklere hem Kürtlere, tüm Irak halkına ve dini değerlere yönelik bir suç olduğunu belirttiği söylenen açıklamada ayrıca, Talabani'nin Üçlü Güvenlik Komitesinin derhal toplanmasını önerdiği bilgisi de verildi. Talabani ile yaptığı telefon görüşmesinde Abdullah Gül'ün, "Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerde başlatılan yeni olumlu atmosferi zehirlemek isteyen teröristlere izin verilmemesi gerektiği"ne işaret ettiği ve Irak hükümetinin gerekli tedbirleri derhal alması beklentisini ilettiği kaydedildi.

"Irak hükümeti Kuzey Kürt yönetimine baskı yapmıyor"
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim de, Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne terör örgütünce düzenlenen saldırıya ilişkin bir kınama mesajı yayımladı. Mesajda, "saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına duyduğumuz derin üzüntüyü iletmek istiyoruz. Bu tür eylemlerin gerek huzurun sağlanmasına gerekse birlikte kardeşçe yaşama hizmet etmediğine inanmaktayız" denildi.

ABD'de yayınlanan Washington Post gazetesinin, "Türkiye, Irak'a baskı yapıyor" başlıklı haberinde ise, Aktütün'e saldıran PKK'lıların kullandığı ağır silahlara dikkat çekilerek, "Irak'ın iç sorunlarına yeni problemler katmak istemeyen merkez hükümet, Kuzey'deki PKK savaşçılarına karşı kampanya yürütülmesi için kamuoyu önünde Iraklı Kürt yetkililerine baskı yapmadı"ğı öne sürüldü.