Türkiye internette faşizmi yaşıyor: IP'lere engelleme

Twitter'a ait IP'lerin de engellenmesiyle DNS ayarlarında yapılan değişiklikler artık işlevsiz. İnternet hiç olmadığı kadar yavaşlamış durumda. Twitter'a yönelik engellemeler ise çeşitli yollarla aşılabiliyor.

(soL - Haber Merkezi) Twitter'a yönelik yasakların başlamasıyla en çok tercih edilen yol olan DNS ayarlarını değiştirmek, bu akşam itibariyle etkisiz hale geldi. Bunun nedeni, Twitter'a ait IP'lerin engellenmiş olması. Twitter'a yönelik sansürü aşmanın diğer yolları ise DNS ayarlarını değiştirmekten daha kalıcı bir çözüm sunuyor.

Çözümlerin başında TOR sistemini kurmak geliyor. TOR projesini bilgisayarınızda kullanmak oldukça basit. Projenin web sitesi torproject.org adresinden TOR Browser Bundle adlı tarayıcıyı indirmek yeterli. Chrome ya da Firefox kurarmış gibi kurulan bu paket tüm ayarları yapılmış halde geliyor. Ancak flash, ya da video gibi bazı içeriklere erişmekte güçlük yaratabiliyor.

Mobil cihazlarda da TOR sistemini kullanabilirsiniz. Android sistemlerde Orbot, Apple cihazlarında ise Onion Browser kullanmak mümkün.

Google Chrome tarayıcılarında kullanılan ZenMate programı da yasakları aşmak için sıkça kullanılıyor.