'Türkiye, insan hakları ihlalinde birinci'

"Terörle mücadele" kapsamında mahkemelerde yargılamaya ve cezaevlerine atmaya devam ettiği çocuklara yönelik ihlalleri, Türkiye'yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf ülkeler arasında birinciliğe yükseltti.

İngiliz The Guardian gazetesinde, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olan 47 ülke arasında insan haklarını en çok ihlal eden ülke olduğuna dikkat çeken bir haber yayımlandı. Haberde, Türkiye’nin çocuk haklarını da ihlal ettiği vurgulandı.

Haberde, 2009 yılının Ekim ayında Batman'daki bir gösteride slogan attığı ve polisi taşladığı iddiasıyla gözaltına alınan 15 yaşındaki Berivan'ın terör eylemlerinden suçlu bulunarak yedi buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldığı aktarılarak, "dava, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olan 47 ülke arasında insan haklarını en çok ihlal eden ülke olarak ilan edilmesinin ardından insan hakları sicilinin yeniden büyüteç altına alındığı bir döneme rastlıyor" denildi.

Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hapis cezasına çarptırılan Berivan'ın Türkiye'deki basın-yayın organlarında da yayımlanan bir mektubunun bazı bölümlerin de aktarıldığı gazete haberinde, verilen hapis cezasının, Türkiye'de 2006 yılında yürürlüğe giren Terörle Mücadele Yasası çerçevesinde çocukların terörle ilgili suçlardan cezaevine atılması uygulamasının bir örneği olduğuna değinildi.

Terörle Mücadele Yasası, 737 çocuğu mahkemeyle "tanıştırdı"
Son resmi verilere göre, Türkiye'deki cezaevlerinde halen 2 bin 622 çocuğun bulunduğu bilgisini veren The Guardian haberi, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'nin verilerine dayanarak, Terörle Mücadele Yasası'nın yürürlüğe girmesinden bu yana 737 çocuk hakkında dava açıldığına dikkat çekti.

Haberde, 2009 yılında Diyarbakır'da yargılanan 267 çocuktan 78'inin hapis cezasına çarptırıldığı belirtilirken, Savcılığın, 2009'un Kasım ayında, taş ve molotof kokteyli atmakla suçlanan 13-14 yaşlarında altı çocuk için 23'er hapis cezası talep ettiği kaydedildi. Haberde, insan hakları savunucularının, cezaevlerine konulan çocukların bir çoğunun haksız suçlamaların kurbanı olduğunu, çocuklara verilen cezalarla Türkiye'nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülüklerini ihlal ettiğini öne sürerek kınadıkları ifade edildi.

50 yılın en ihlalcisi, Türkiye
Geçtiğimiz hafta içerisinde, Türkiye'nin, "1959-2009 yılları arasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni en çok ihlal eden ülke" olarak ilan edildiği belirtilirken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce açıklanan verilere göre tüm ihlallerin yüzde 19’undan sorumlu olduğu açıklanan Türkiye aleyhinde 2 bin 295 karar verildiği vurgulandı.

Türkiye aynı zamanda 2009 yılında da en yüksek ihlal oranına sahip olduğuna dikkat çekilen haberde, yıl içerisinde mahkeme tarafından verilen bin 625 adet olumsuz karardan 347'sinin Türkiye ile ilgili olduğu, en çok ihlalin "adil yargılama" konusunda yaşandığına işaret edildi.

(soL-Haber Merkezi)