Türkiye inanç özgürlüğünde sınıfta kaldı

Uluslararası Hümanist Etik Birliği, inanç özgürlüğünü ihlal eden ülkelerle ilgili hazırladığı raporu dün yayınladı. Raporda Türkiye de Sünnilere ayrımcılık ve Fazıl Say’a açılan dine hakaret davası ile inanma/inanmama özgürlüğünü ihlal eden ülkeler arasındaki yerini aldı.

Uluslararası Hümanist Etik Birliği, dünya genelinde ateistleri cezalandıran ya da baskı altında tutan ülkelerle ilgili yıllık olarak hazırladığı “ifade özgürlüğü” raporunu yayınladı. Raporda ateistlerin yedi ülkede idam cezası tehdidi altında yaşadığı belirtilirken, Türkiye ise Sünnilere uygulanan ayrımcılık ve Fazıl Say’a açılan dine hakaret davası ile rapordaki yerini aldı.

Raporda hangi ülkelerin açık bir şekilde ateistleri hedef aldığı anlatılıyor. “Dine hakaret” yasası kapsamında yedi ülke ateizmi ölümle cezalandırıyor. Pakistan bu ülkeler arasında ateistleri en fazla ölümle cezalandıran ülke olarak belirtilirken, diğere ülkeler Suudi Arabistan, İran, Afganistan, Sudan, Orta Afrika ülkesi Moritanya ve Maldivler olarak sıralanıyor.

Bu ülkelerde ateistlerin nadiren ölüm cezasına çarptırıldığı belirtilse de cezanın varlığı insanların inanç özgürlüğü üzerinde önemli bir baskı yaratıyor ve inançlarını gizlemek zorunda kalıyorlar.

Rapora göre, bazı ülkelerde ise ateistlerin görüşlerini yayınlaması kanun yoluyla yasaklanırken, “suçlu” bulunan kişiler hapis cezasına çarptırılabiliyor. Ateistlerin hapis cezasına çarptırıldığı ülkeler Mısır, Endonezya, Bangladeş, Kuveyt ve Ürdün olarak sıralanıyor.

Öte yandan Hıristiyanlara ayrıcalık tanıdığı gerekçesiyle bazı laik Avrupa ülkeleri de rapordaki yerini alırken, ABD’de ise ateistlere “ülke vatandaşı değilmiş gibi hissettiriliyor.”

Raporda, bazı ülkelerde ise ateistlerin kamu hizmeti ya da evlilik gibi bazı haklardan yoksun bırakıldığı ifade ediliyor.

Fazıl Say davası da raporda
Raporda inanma/inanmama özgürlüğünün kısıtlandığı ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Anayasada kişilerin diledikleri inancı benimseme özgürlüğüne sahip olmasına rağmen, ülkede Sünnilere ayrımcılık yapıldığına dikkat çekiliyor.

Raporda piyanist Fazıl Say’a açılan davaya da yer verilirken, Say’ın bazı Tweetleri gösterilerek “dini aşağıladığı” gerekçesiyle hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Fazıl Say katıldığı bir televizyon programında kendisine açılan davayla ilgili olarak “1,5 yıl hapis yatarak Allah’a inanmamı istiyorlar” demişti.

(soL- Haber Merkezi)