Türkiye 'ılımlı' muhalifleri eğitecek

ABD Dışişleri sözcüsü Marie Harf, yaptığı açıklamada Türkiye'nin, Suriyeli 'ılımlı' muhalifleri eğitme ve teçhizatlandırma programını kabul ettiğini söyledi.

Suriye'deki 'ılımlı' muhaliflerin eğitilmesi konusunda ABD-Türkiye ortak çalışmasının ayrıntıları belli olmaya başladı. ABD'yi ziyaret eden MİT Müsteşarı Hakan Fidan, ABD Başkanı Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Danışmanı Lisa Monaco ile görüştü, konuyla ilgili ilk açıklama ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf'tan geldi. Harf, Türkiye topraklarındaki bir askeri üste, ABD'li ve Türk askeri uzmanlar tarafından verilecek eğitime ilk aşamada 2 bin Suriyelinin katılacağını belirtti. Harf, ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir ekibin önümüzdeki hafta Ankara'ya yapacağı ziyarette eğitim programının netleşeceğini söyledi.

Harf günlük basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ile yardımcısı ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'ün Ankara’daki temasları hakkında da bilgi verdi. Allen ve McGurk’ün, Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler ile görüştüklerini ve geçen hafta Brüksel’de bir araya gelemedikleri ancak şu anda Türkiye’de bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştüklerini belirtti.

Marie Harf, Allen ve McGurk’ün ayrıca, Ankara’dan ayrılmadan önce Suriyeli muhaliflerle de buluştuğunu ifade etti. Sözcü, Büyükelçi McGurk'ün bir müddet daha bölgede kalacağını da ekledi.